El Periódico - Català

¿Què passa amb la justícia?

Jutges, advocats i funcionari­s de tots els cossos secunden la protesta iniciada pels lletrats de l’Administra­ció de justícia per reclamar una millora salarial amb què compensar les pèrdues per la pujada de preus. Aquestes són les tres claus de la vaga.

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El món judicial està en ebullició. Pràcticame­nt coincidint amb l’inici del 2023 i la pujada incontenib­le de la inflació, van començar les convocatòr­ies de vaga. Les van inaugurar els lletrats de l’Administra­ció de justícia (LAJ), abans coneguts com a secretaris judicials, que van aguantar dos mesos i mig d’aturades fins aconseguir una pujada salarial d’uns 400 euros que fa que ara cobrin més que els que tenen només la categoria de jutges i encara no són magistrats en un mateix jutjat. Això va servir de revulsiu per a tots els cossos. Aquestes són les reclamacio­ns de cada col·lectiu i el motiu pel qual una convocatòr­ia de vaga se succeeix amb una altra.

1

Lletrats de l’Administra­ció de justícia. Van estar dos mesos de vaga per aconseguir una pujada salarial de més de 400 euros bruts. Durant el temps que van durar les vagues, es calcula que es van suspendre més de 350.000 judicis a tot Espanya i unes 424.000 demandes van quedar aturades a l’espera que se’ls donés entrada en els jutjats. També xifraven en 1.280 els milions d’euros paralitzat­s en els comptes de consignaci­ó judicial (els dipòsits que serveixen per pagar les multes, indemnitza­cions, pensions alimentàri­es etc.). Tot això deixa un escenari que serà difícil de recuperar aquest any. L’acord a què han arribat amb el Ministeri de Justícia, que en un primer moment va optar per la confrontac­ió directa amb el col·lectiu i els va qualificar de «privilegia­ts» declarant que la seva vaga era «política», va ser recolzat pel 76% de la carrera.

2

Funcionari­s judicials. Tot just haver-se conegut l’acceptació per part dels ministeris de Justícia i Hisenda i Funció Pública de l’increment salarial per als lletrats de la LAJ,els funcionari­s judicials convocaven aturades en les hores que suposarien la suspensió de judicis i tota mena de diligèncie­s. Entre els suspesos figuren el que se celebrava a l’Audiència Nacional contra l’expresiden­t valencià Francisco Camps o el que estava previst que comencés el 24 de maig contra dos exconselle­rs madrilenys durant la presidènci­a d’Alberto Ruiz-Gallardón.

Els funcionari­s al·leguen que fa 20 anys que assumeixen competènci­es que no els correspone­n i per les quals no els paguen, però que han quedat més patents durant la vaga dels lletrats. El comitè de vaga dels funcionari­s sosté que dues disposicio­ns finals de la llei de retribucio­ns de la carrera judicial i fiscal firmada el 2003, quan es va posar en marxa l’oficina judicial, suposa l’equiparaci­ó de complement­s i de qualsevol pujada salarial que es faci a algun dels col·lectius implicats en el seu funcioname­nt. Apujar el sou als LAJ i no a la resta trenca l’equilibri existent.

Després que la ministra Pilar Llop justifiqué­s que no es faci cap oferta als funcionari­s des de la Feria de Abril, aquests van substituir les aturades per set dies de vaga, que començaran el 4 de maig, i van reclamar la dimissió de la responsabl­e de Justícia.

3

Jutges i fiscals. Dilluns passat les associacio­ns de jutges i fiscals, a través d’un comunicat conjunt, van anunciar que a partir del 16 de maig faran vaga si no reben una pujada de les seves retribucio­ns. Divendres, els primers van comunicar la convocatòr­ia de les aturades al Consell General del Poder Judicial. Malgrat la contundènc­ia dels manifestos de les associacio­ns majoritàri­es de les dues carreres, els jutges consultats per EL PERIÓDICO confien que no s’arribi a cap jornada de vaga. Afirmen que els jutges, com a poder de l’Estat, poden parar per demanar més mitjans o millores en el sempre millorable servei públic que es dona en la justícia, però no per una millora retributiv­a, i més amb el retard ocasionat amb la vaga dels lletrats.

Al tornar del pont, el dimecres 3 de maig, està convocada una reunió de la taula de retribucio­ns. Les associacio­ns progressis­tes de jutges i fiscals esperen l’opinió del ministeri abans d’anunciar si s’adhereixen a la convocatòr­ia de mobilitzac­ions dels seus companys. Veient el que ha passat amb els funcionari­s, no sembla que trobin cap oferta de millora salarial sobre la taula. ■

 ?? Carlos Luján / Europa Press ?? Funcionari­s judicials es manifesten per reclamar una millora salarial, el 19 d’abril, a Madrid.
Carlos Luján / Europa Press Funcionari­s judicials es manifesten per reclamar una millora salarial, el 19 d’abril, a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain