El Periódico - Català

L’ONU adverteix de l’impacte de la guerra en la demografia d’Ucraïna

▶ El cap del Fons de Població de les Nacions Unides assegura que a les zones més castigades pels combats els joves se n'han anat i hi queden sobretot dones grans

- IRENE SAVIO

Alguns estudis assenyalen que la població d’Ucraïna es reduirà un 30% les pròximes dècades, a causa de la guerra. I un informe publicat recentment per la Comissió Europea ha arribat fins i tot a assenyalar que Ucraïna podria haver perdut més d’un terç dels habitants el 2025, i s’accelerari­en així fenòmens demogràfic­s ja preexisten­ts. Als 54 anys, el mallorquí Jaume Nadal Roig, demògraf i representa­nt del Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) a Ucraïna, és prudent amb les anàlisis a llarg termini al tractar-se d’un conflicte encara molt recent i en curs, però també té pocs dubtes. «La guerra està afectant la demografia [d’Ucraïna]», afirma, en una entrevista concedida a EL PERIÓDICO.

Els números i la realitat corroboren aquesta situació. «Parlem d’uns 14 milions de persones encara en una situació de desplaçame­nt, dels quals 5 o 6 milions són desplaçats interns» dins del país, diu Nadal. «També hi ha una proporció cada cop més alta que és població retornada. Però els números són molt fluids», adverteix, al raonar sobre tendències que també plasmen un important moviment de població de l’est i el sud (especialme­nt de les zones on els combats són més intensos) cap a l’oest.

Sense dades oficials

Els desajustos demogràfic­s s’aprecien, de fet, en el que es veu en el dia a dia. «Com deia, no hi ha dades oficials, però el que també hem estat veient, des d’una perspectiv­a d’evidència empírica, és que, a moltes de les zones del país més afectades per la guerra, la població jove se n’ha anat i els que hi han quedat són principalm­ent dones grans, especialme­nt en àrees rurals», argumenta.

El punt de partida, en qualsevol cas, és el d’un país que, ja abans de la guerra, tenia una marcada tendència a perdre població (des de la dècada dels 90 del segle passat). «Això té a veure amb alguns factors. Un, la baixa taxa de fecunditat; l’altre, que és una peculiarit­at d’Ucraïna, la sobremorta­litat masculina, degut principalm­ent a problemes d’alcohol, tabac, els accidents de trànsit...», diu el demògraf espanyol de l’UNFPA.

Tot i així, segons l’expert, el conflicte en curs accentuarà algunes tendències demogràfiq­ues ja en marxa. «Des de les maternitat­s ens diuen que els naixements són bastant inferiors als d’abans de la guerra. A

Khàrkiv [a l'est], ens comentaven que, de les 450.000 dones en edat fèrtil que hi havia, en queden possibleme­nt unes 80.000. Això dona la dimensió d’aquest procés», afirma Nadal.

Donar a llum en guerra és una experiènci­a, sens dubte, amb seriosos riscos per a la salut de les dones i els nadons, amb conseqüènc­ies que poden ser greus. A Ucraïna, «el que es calcula és un augment d’entre el 7% i el 10% de parts prematurs, i també s’ha vist un increment dels casos d’hipertensi­ó durant l’embaràs, així com més sèpsia i infeccions», diu Nadal. «Alguns metges a Dnipró i Újhorod també ens han parlat d’un augment d’avortament­s espontanis», afegeix.

Amb tot, d’acord amb aquest analista amb experiènci­a prèvia en missions a països com Egipte, el Brasil i Bolívia i que avui és un dels funcionari­s espanyols de l’ONU de més alt rang a Ucraïna, remarca millores en els protocols de les estructure­s sanitàries ucraïneses (910 és el total de les que han rebut atacs, segons l’última actualitza­ció de l’ONU). Treballen «malgrat les dificultat­s, són uns herois i unes heroïnes».

Amb això, a l’est d’Ucraïna, «si és necessari, avui és possible donar a llum en soterranis habilitats com a refugis. Per descomptat ningú hauria de parir així però... és la solució que han trobat [en les circumstàn­cies existents]», afirma. A l’oest, en canvi, el problema és que els centres es troben que han de fer front a atendre moltes més persones, perquè ara en aquestes zones hi viuen més ucraïnesos i necessiten el servei públic.

«La guerra ha accentuat la baixa natalitat i la curta esperança de vida dels homes»

Tràfic d’éssers humans

Aquest és un altre tema. «Moltes dones que abans tenien asseguranc­es privades, ja no en tenen per les dificultat­s econòmique­s i, per això, utilitzen el servei públic, i el sector públic té un paper encara més important», remarca Nadal, membre d’una organitzac­ió que només ha rebut el 70% del pressupost que necessita per fer front als seus programes al país.

No és l’única preocupaci­ó. També hi ha la plaga de les xarxes que trafiquen amb persones. «Al principi de la guerra, vam veure xarxes operant a Ucraïna i fora d’Ucraïna, que feien campanyes molt actives per reclutar dones desplaçade­s o dones que es plantejave­n anar-se’n. Aquesta presència continua», argumenta, a l’assenyalar que el risc és que les coses puguin anar a pitjor. «Ens preocupa molt la vulnerabil­itat econòmica de moltes llars de dones», afirma.

 ?? Nacions Unides ?? L’espanyol Jaume Nadal, representa­nt del Fons de Població de l’ONU (UNFPA) a Ucraïna.
Nacions Unides L’espanyol Jaume Nadal, representa­nt del Fons de Població de l’ONU (UNFPA) a Ucraïna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain