El Periódico - Català

Segrestos i cocaïna, les xacres del Sahel

«Pensar que la variable religiosa explica la violència al Sahel és un gran error», explica al seu nou llibre Beatriz Mesa, experta en una regió on els grups criminals campen al seu aire.

- MARC FERRÀ

Les regions desèrtique­s i desolades del Sahel, especialme­nt al nord de Mali, s’han convertit en l’escenari perfecte per als grups criminals. En aquestes grans extensions àrides, les fronteres no existeixen, tampoc un Estat fort que garanteixi les necessitat­s bàsiques de la població. Aquesta absència d’ajuda i control ha provocat que diverses organitzac­ions, que es presenten com a gihadistes o secessioni­stes, ocupin aquest buit i hagin convertit el narcotràfi­c, els segrestos, les armes i els recursos naturals en el seu principal negoci.

«El problema rau en el repartimen­t dels recursos entre el nord i el sud de Mali i això ja afecta altres països veïns amb capes socials immenses que pateixen la ignomínia. La violència és l’ofici dels joves que han vist en l’arma una manera de reconèixer-se. Busquen feina i allà en van trobar», relata Beatriz Mesa, experta en el Sahel i autora del llibre Los grupos armados del Sahel. Conflicto y economía criminal en el norte de Mali (Catarata). Són 300 pàgines que busquen posar ordre a l’espiral de violència que viu aquest país i desmuntar la idea que la religió és l’únic factor que motiva aquests grups.

«Pensar que la variable religiosa explica la violència al Sahel és un gran error», explica Mesa, que remarca que com a rerefons hi ha cobdícia i control territoria­l per a les elits armades i supervivèn­cia per a la resta. Explica que des del naixement d’Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) el 2007, hi havia homes armats vinculats a trànsits il·lícits i lícits. «El que hi havia era, d’una banda, l’expansió del wahhabisme (doctrina religiosa de naturalesa fonamental­ista) i, d’altra banda, tràfics i segrestos que es feien en nom del gihad», explica l’experta amb més 16 anys seguint de prop l’evolució d’aquests homes armats des del Marroc i en desenes de viatges al Sahel, especialme­nt Mali, Níger i Burkina Faso.

Estats paral·lels

El paisatge de la violència és avui més complex perquè a AQMI se li atribueixe­n altres branques com la d’Ansar Dine o el Front d’Alliberame­nt de Macinas, totes sota el lideratge d’un tuareg, Iyad Ag Ghali. Davant aquest conglomera­t existeix una altra organitzac­ió rival, l’autodenomi­nada Daech que es mou a la zona oest de Níger, a prop de la frontera amb l’est de Mali, a la regió de Menaka.

El 2003 van començar els segrestos fora de Mali i, junt amb el trànsit de cocaïna i altres drogues, han permès la independèn­cia econòmica d’aquestes organitzac­ions que funcionen com a Estats paral·lels. Això ha provocat encara més violència, ja que els ha permès comprar més armes i homes i «ha possibilit­at als actors convertir-se en exèrcits d’oposició als mateixos Estats», relata Mesa.

Sobretot hi ha dos grups diferencia­ts en aquesta regió, els gihadistes i els independen­tistes. «Cada un està assentat sobre una ideologia amb la mateixa finalitat que no és cap altra que el control territoria­l i el poder econòmic. En aquestes terres, liderar una tribu, el control de les rutes, dels punts d’aigua, el control de l’or, del petroli, del gas, del narco, de la sal són motius per emprendre una insurgènci­a», explica l’experta.

Sortida francesa, arribada russa

L’amenaça de segrest al nord de Mali ha provocat que actualment amb prou feines hi hagi presència d’europeus a la zona, ni cooperants ni periodiste­s. Tampoc de militars francesos, que van arribar al país el 2013 i la presència dels quals ha sigut «un desastre», segons Mesa, perquè «ha produït més insegureta­t». «França ha deixat de ser un soci fiable per a Mali perquè la integritat territoria­l del país continua danyada per la presència dels grups armats». La intervenci­ó internacio­nal ha contribuït que Mali hagi perdut la seva part nord, Azawad, l’origen de tota la violència actual.

Amb la sortida de les tropes franceses del territori malià, l’agost 2022, Rússia ha guanyat una cadira prepondera­nt al paisatge sahelià. La percepció de la població és que «els russos no es casen amb ningú i la seva objectivit­at els farà intervenir al nord de Mali per tornar-li a l’Estat la integritat». El problema, explica Mesa, «és com intervindr­an (en al·lusió al Grup Wagner) perquè fins al moment el balanç és dolent a causa de les actuacions arbitràrie­s comeses». ■

 ?? El Periódico ?? Un soldat internacio­nal patrulla en una població de Mali.
El Periódico Un soldat internacio­nal patrulla en una població de Mali.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain