El Periódico - Català

Israel critica Sánchez per les seves paraules com a president de la IS

▶ El mandatari espanyol va expressar el suport de la Internacio­nal Socialista a les protestes contra la reforma judicial del Govern

- EUROPA PRESS

Israel no ha trigat a respondre al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, després que dissabte, a través d’un vídeo, expressés el suport de la Internacio­nal Socialista a les manifestac­ions contra la polèmica reforma judicial que impulsa el Govern del primer ministre Benjamin Netanyahu. El ministre d’Exteriors israelià, Eli Cohen, va respondre ahir al missatge del mandatari espanyol afirmant en el seu compte personal de Twitter que «cap entitat estrangera decidirà pel poble d’Israel».

El ministre es referia al vídeo retransmès davant uns 200.000 manifestan­ts en l’última protesta de dissabte contra la reforma, congregats als carrers de Tel Aviv i en què Sánchez –també president de la Internacio­nal Socialista– va recordar que aquesta «sempre ha lluitat per la llibertat, la igualtat, la justícia i la democràcia», «valors que no podem donar per fets i que hem de fomentar i defensar diàriament». Sánchez va asseverar: «Ara, com sempre, la Internacio­nal Socialista recolza amb solidarita­t el poble d’Israel. Estimats amics, sempre trobareu camins per lluitar per la democràcia», va asseverar Sánchez.

La resposta de Cohen ha sigut una fèrria defensa a la proposta de reforma, com a membre que és del principal partit de la coalició de Govern israelià, el Likud. El ministre israelià va atacar els manifestan­ts a l’entendre que «no tenen cap tipus de límits, entre els quals s’inclouen els intents de danyar la nostra imatge internacio­nal». I va afegir: «Com a partidari que soc de la reforma, no tinc dubtes que enfortirà la democràcia i equilibrar­à les branques de govern».

Cal recordar que la reforma judicial està ara mateix paralitzad­a, després que el president, Isaac Herzog, recomanés a Netanyahu negociar amb l’oposició. Els detractors de la reforma consideren que ataca l’equilibri de poders. Sánchez no és l’únic líder polític que l’ha posat en qüestió. Altres líders internacio­nals, com el president dels Estats Units, Joe Biden, o el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, han expressat també la seva preocupaci­ó amb aquesta proposta que concediria al Govern competènci­es inusitades sobre l’actuació dels tribunals del país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain