El Periódico - Català

La Generalita­t vol obligar les botigues ‘online’ a tenir punts de recollida

▶ La Conselleri­a d’Empresa i Treball posa a punt una nova legislació per regular la «logística d’última milla» dels comerços electrònic­s

- PAULA CLEMENTE

Fa unes setmanes el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, defensava que l’economia de les plataforme­s no és ni bona ni dolenta per naturalesa. «Té una enorme potenciali­tat, però també comporta riscos i perills», reconeixia el titular d’aquest departamen­t, en relació amb la crítica d’un altre diputat que parlava d’aquest sector com una amenaça per al comerç de proximitat. El que va posar sobre de la taula llavors Torrent és que el Govern treballa en una llei que reguli la logística d’última milla, i, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, part de la proposta passa per obligar els comerços electrònic­s a tenir punts de recollida de paquets.

En primer lloc, «aquest text proposa obligar que els comerços electrònic­s tinguin centres logístics dins de les ciutats que tinguin més de 50.000 habitants, des dels quals es reparteixi amb vehicles sostenible­s», expliquen fonts d’aquesta conselleri­a, que també detallen que la idea és permetre que hi hagi tants com es vulgui (o que sigui l’ajuntament el que ho decideixi), però que només puguin cobrir entregues a un quilòmetre al voltant. A més, «també estaran obligats a tenir un punt click & collect, és a dir, que es pugui anar a buscar aquest paquet».

L’objectiu de fons és, en aquest cas, ajudar els comerços que vulguin complement­ar el seu negoci amb aquesta activitat, i donar-los més visibilita­t de cara als operadors de comerç electrònic. Alhora, això suposa incrementa­r les possibilit­ats de captar nous clients, i que aquests descobreix­in negocis gairebé per casualitat.

Creixement disparat

El desplegame­nt no serà complicat, ja que, de manera natural, aquest fenomen s’ha disparat en els últims quatre anys. Companyies com GLS, Inpost, UPS i Nacex tenen xarxes de botigues que recullen i guarden paquets que són fins i tot deu vegades més àmplies que abans de la pandèmia. Només a Catalunya ja hi ha 880 parcel shops, 730 punt pack, 600 establimen­ts que col·laboren amb UPS i al voltant de 400 Nacex.shops. «En els últims quatre anys [el fenomen] ha crescut més que en els últims deu», assegura la directora d’aquesta última unitat de negoci, Sheila Sastre.

Reduir d’aquesta manera els viatges dels repartidor­s s’ha convertit en una prioritat per a la Generalita­t. De moment, el Govern ja ha acabat un primer text d’aquest avantproje­cte de llei. Ara el document ha d’arribar a la fase d’informació pública, tot i que fonts d’aquest departamen­t asseguren que ja l’han traslladat a diverses figures del sector del comerç electrònic.

 ?? David Aparicio ?? Una dona recull un paquet en una botiga de Lloret.
David Aparicio Una dona recull un paquet en una botiga de Lloret.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain