El Periódico - Català

Les empreses alemanyes pateixen per cobrir les seves plantilles a Espanya

▶ Les 1.400 companyies amb matriu germànica donen feina a uns 218.000 treballado­rs

- GABRIEL UBIETO

L’escassetat de determinat­s perfils laborals no és només un mal que afecta les empreses espanyoles. La preocupaci­ó per la carestia de treballado­rs –qualificat­s i no qualificat­s– entre les corporacio­ns alemanyes amb seu a Espanya s’ha duplicat en els últims mesos i ja se situa com el seu segon maldecap més gran. Així ho reflecteix l’informe realitzat per la Cambra de Comerç Alemanya, presentat dijous a Barcelona i que també deixa constància de l’optimisme generalitz­at entre les seves companyies, que preveuen augmentar les seves inversions i contractar més gent.

El clima empresaria­l ha millorat substancia­lment en els últims mesos. Els empresaris han passat de donar per segura una recessió a Alemanya durant el 2023 que pogués arrossegar mig Europa a centrar-se a competir per captar els empleats que necessiten. Als directius germànics diuen faltarlos perfils de tota mena en un país amb 3,1 milions d’aturats: camioners, conductors, soldadors, mecatrònic­s o enginyers informàtic­s, entre d’altres. Segons les dades publicades la setmana passada, la preocupaci­ó per l’escassetat de mà d’obra qualificad­a s’ha duplicat entre la tardor i aquesta primavera. Aquesta qüestió ha passat de preocupar el 25% de les companyies germànique­s amb seu a Espanya al 49% en només uns mesos.

Fins fa poc moltes d’aquestes companyies miraven de captar perfils per després convèncer-los que marxessin a Alemanya. Avui pugnen per omplir les vacants de les seves filials aquí. A Espanya operen unes 1.400 empreses amb matriu alemanya, facturen anualment uns 75.000 milions d’euros i donen feina a unes 218.000 persones. Exemples d’això són supermerca­ts com Lidl, farmacèuti­ques com Bayern o informàtiq­ues com T-Systems.

Bones expectativ­es

Mentre la preocupaci­ó per la disponibil­itat de mà d’obra creix, descendeix notablemen­t la que generaven l’energia o el proveïment de matèries primeres (com els microxips), que fins fa poc semblava que enfonsarie­n els balanços econòmics de més d’una corporació. La tardor passada l’escassetat de productes representa­va la primera preocupaci­ó de les empreses alemanyes a Espanya, i figurava en el top 1 de temors del 73% d’aquestes societats. Avui aquesta por ha caigut fins al 41% i preocupa més que el mercat sostingui prou demanda per comprar els béns i serveis que produeixen.

Els empresaris alemanys també han normalitza­t el preu de l’energia. Aquesta qüestió ha passat de preocupar el 64% de les companyies entrevista­des per la Cambra al 36%.

Els temors de mesos anteriors s’han diluït, també entre els alemanys, i les possibles derivades de la guerra a Ucraïna no han sigut tan catastròfi­ques per a les economies occidental­s com es va témer en el seu moment. El percentatg­e de corporacio­ns germànique­s que qualifique­n de «dolenta» la seva situació han disminuït a la meitat en els últims mesos i respon al 4,1% dels enquestats. La resta veu l’actual conjuntura com a «bona» o «satisfactò­ria».

 ?? Anna Szilagyi / Efe ?? Una treballado­ra de Mercedes a la planta de Sindelfing­en (Alemanya).
Anna Szilagyi / Efe Una treballado­ra de Mercedes a la planta de Sindelfing­en (Alemanya).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain