El Periódico - Català

Senyals de fum

- Carles Francino

Potser sona ridícul apel·lar a l’olfacte ara que les dades són cribrades per tota mena d’eines tecnològiq­ues. Però el nas em diu que no hauríem d’arxivar a títol d’inventari que gairebé un milió de persones s’hagin esborrat de l’INE per no rebre propaganda electoral abans del 28 de maig. La campanya No a la meva bústia, que ja ve d’eleccions anteriors, no és tan rellevant per la quantitat de seguidors –menys del 3% de l’electorat–, sinó perquè en quatre anys la xifra s’hagi multiplica­t... ¡per deu!

En l’origen d’aquesta renúncia col·lectiva es poden apreciar raons de caire econòmic, ja que en la bustiada s’hi inverteixe­n uns quants milions d’euros, i ecològic i de simple sentit comú: la paradoxa de consumir muntanyes de paper quan vivim en una realitat digital en què el sobre i la carta semblen dinosaures de la comunicaci­ó. Però jo no baixo del burro de pensar que, a part d’això, bastants –o molts– d’aquests objectors postals estan fins al capdamunt dels partits i han decidit tallar amarres. Jo també n’estic fart. Fart de l’espectacle diari a base d’insults, desqualifi­cacions, atacs personals, argumentar­is, egocentris­me, postureig, promeses... Però, sobretot, fart que ens prenguin per imbècils. I això no és un al·legat contra la política, perquè sé que l’única alternativ­a a la política és la selva. O la guerra. I tampoc és un exercici d’equidistàn­cia perquè no tots cotitzen igual en aquest mercat de la misèria. Però crec que tenim dret a reclamar als que es dediquen a tan noble –i necessària– ocupació que no la perverteix­in amb les seves neures, les seves fòbies i la seva incompetèn­cia.

Sé que els vots del 28 de maig donaran l’alternativ­a a un munt de persones que han decidit ficar-se en aquest embolic per vocació de servei, per defensar unes idees, i que s’hi deixaran la pell per millorar la vida dels ciutadans. Aquests –que ja n’hi ha– són els que valen la pena i vull pensar que són majoria. Però els altres –i les altres– sobren. Ja es podrien esborrar ells de l’INE. I deixar-nos en pau.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain