El Periódico - Català

Treball amb suport

Les persones amb discapacit­at intel·lectual aporten molt

- Conxita Folguera i Miquel Àngel Pellicena

A Catalunya, només una de cada cinc persones amb discapacit­at intel·lectual (DI) actives tenen feina, segons l’Informe de la situació de les persones amb discapacit­at intel·lectual a Catalunya (Dincat, 2022), i, en la immensa majoria, treballen en centres especials de treball. En aquest informe es diu que, malgrat les bonificaci­ons de l’Administra­ció, hi ha molt poques empreses del mercat ordinari de treball que contracten persones amb DI. L’accés minoritari de les persones amb DI al treball competitiu contravé el que estableix la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacit­at aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) el 13 de desembre del 2006 i ratificada per l’Estat espanyol el 2007, que reconeix el dret de les persones amb discapacit­at «a tenir l’oportunita­t de guanyar-se la vida mitjançant un treball lliurement triat o acceptat en un mercat i un entorn laborals que siguin oberts, inclusius i accessible­s a les persones amb discapacit­at» (article 27).

S’han apuntat diferents motius per explicar aquesta baixa incorporac­ió en entorns de treball normalitza­ts. Entre ells, els més significat­ius apunten a la por i el desconeixe­ment que existeix en el món empresaria­l en relació amb la contractac­ió de persones amb discapacit­at intel·lectual. Probableme­nt preval una visió centrada en les seves limitacion­s i possibles problemes de relació i s’assumeix que afectarien negativame­nt la qualitat de la seva feina i també la de la unitat on treballen. En canvi, segurament no es consideren prou les seves possibilit­ats i aportacion­s als objectius de l’empresa.

El treball amb suport, com a modalitat de treball, té com a finalitat la inclusió de persones amb especials dificultat­s en entorns de treball normalitza­ts. Desenvolup­at als anys 80 i 90 als Estats Units i amb un arrelament a Catalunya de més de 30 anys, el treball amb suport proporcion­a a les persones amb especials dificultat­s les eines i suports que necessiten per a la seva incorporac­ió en entorns laborals normalitza­ts. Les entitats que treballen amb aquesta metodologi­a duen a terme accions de formació i preparació laboral prèvies a la incorporac­ió, ajuden les empreses a definir i adequar el lloc de treball i ofereixen suport continuat tant a les persones que s’han incorporat com a les empreses que les han contractat. En aquest procés de suport i acompanyam­ent, desenvolup­en un rol clau les figures de la preparador­a o preparador laboral, per part de l’entitat de suport, i un company o companya de treball, que esdevé el referent i suport natural a l’empresa, especialme­nt durant els primers mesos.

Preparació

L’Associació Catalana de Treball amb Suport (Actas) agrupa entitats de Catalunya i d’Andorra que treballen utilitzant aquesta metodologi­a. Actualment, fan el seguiment d’aproximada­ment 1.100 persones incorporad­es en entorns laborals normalitza­ts. Per donar a conèixer i promoure la seva tasca, organitzen diverses iniciative­s dirigides a preparador­es i preparador­s laborals i també a les empreses interessad­es.

Les entitats i les empreses que han optat per aquesta via assumeixen nous reptes que se sumen als habituals, poderse finançar per aconseguir els seus objectius, però tenen també l’oportunita­t d’incrementa­r el capital social de l’empresa i alinear les seves polítiques amb valors i principis ètics.

L’experiènci­a, fins ara, ens ha mostrat tant els bons resultats aconseguit­s per a les persones amb DI i per a les empreses com la necessitat de continuar «persistint» per aconseguir que allò que estableix la Convenció de les Nacions Unides sigui realitat.

Conxita Folguera és professora de Direcció de Persones i Organitzac­ió d’ESADE (URL) i Miquel Àngel Pellicena és professor de la Facultat de Psicologia Blanquerna (URL)

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain