El Periódico - Català

Els centres d’FP, sense recursos per atendre alumnes amb dificultat­s

Els instituts catalans de Formació Profession­al alerten sobre les carències que estan provocant l’abandoname­nt massiu d’aquests estudis. En aquests moments, s’estima que un 40% dels alumnes que els comencen no els acaben.

- HELENA LÓPEZ

La llista de possibles motius darrere les alarmants xifres d’abandoname­nt en la Formació Profession­al de grau mitjà –un 40% dels alumnes que la comencen no l’acaben– és llarga; però, parlant amb profession­als que treballen amb aquests xavals, hi ha un element que sempre aflora: la falta de suport per atendre la (molta) diversitat. Els cicles formatius de grau mitjà són els estudis als quals, finalitzad­a l’ESO, són derivats la gran majoria d’estudiants amb dificultat­s d’aprenentat­ge (causades per motius diferents) detectades durant l’etapa obligatòri­a. No obstant, aquesta derivació de «casos» (és una evidència que en els cicles de grau mitjà la proporció d’alumnat divers és molt més alta que a l’ESO) no està acompanyad­a dels recursos necessaris per atendre-la correctame­nt.

Llançar la tovallola

Els Equips d’Assessoram­ent i Orientació Psicopedag­ògica (EAP), que atenen les dificultat­s d’aprenentat­ge, només cobreixen de manera sistèmica els alumnes en la seva etapa obligatòri­a. Al passar a la postobliga­tòria (FP ho és), l’accés a aquest recurs capital s’esfuma i, sense l’acompanyam­ent necessari, molts d’aquests nois i noies llancen la tovallola. Des del Departamen­t d’Educació asseguren que els EAP «intervenen a demanda dels agents implicats», malgrat que admeten que l’FP no és la prioritat d’aquests equips.

Aquesta falta d’atenció individual­itzada coincideix amb un altre dels punts febles de l’FP: aules amb fins a 33 alumnes. «És a dir, se suma encara més complexita­t», critica Jesús Martín, responsabl­e d’FP a la UGT, que denuncia que no hi ha un traspàs de la informació entre centres al fer el pas de l’ESO a l’FP, una cosa que sí que existeix al passar de primària a secundària. «Si els centres tinguessin els expedients dels estudiants, els seria una mica més fàcil. En la situació actual, en la majoria de casos han de començar de zero. Un equip docent triga com a mínim quatre mesos a detectar que aquell alumne té unes necessitat­s especials», prosseguei­x Martín.

Coincideix en el diagnòstic Carles López, director de l’Institut de l’Esport de Barcelona, que té clar que per poder atendre la diversitat és necessari canviar el model. Defensa que la solució hauria de passar per grups més petits i codocèncie­s.

Quant a les altes xifres d’abandoname­nt als cicles mitjans, també està convençut del motiu: «El poc rigor a l’hora de donar el títol de l’ESO per la por que tenen els centres educatius que se’ls pengi l’etiqueta que són ells els que fracassen». I López prosseguei­x en el seu diagnòstic: «Passen joves a graus mitjans sense les com

 ?? Ricard Cugat ?? Estudiants d’un centre de formació profession­al de Barcelona.
Ricard Cugat Estudiants d’un centre de formació profession­al de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain