El Periódico - Català

Només hi ha 35 orientador­s per a tots els instituts catalans

Educació preveu que el curs que ve un total de 100 centres d’FP comptin amb profession­als per atendre la diversitat de l’alumnat.

- H. L.

petències necessàrie­s, i després nosaltres a l’FP hem de fer malabarism­es per assumir tot aquest volum d’alumnes amb dificultat­s i sense les competènci­es bàsiques i portar-los al nivell d’exigència que ens demanen les empreses. Això fa que, al final, siguem nosaltres els que carreguem amb l’etiqueta de l’abandoname­nt», prosseguei­x aquest professor.

Psicòlegs als instituts

El director de l’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB), Alberto Vila, centre d’FP amb 800 alumnes, considera que una de les decisions per afrontar el problema «de manera real» és la d’introduir un psicòleg a l’aula.

José Luis Duran, director de l’Institut del Treball –el centre d’FP més gran d’Espanya– coincideix amb Vila en la necessitat d’oferir també recursos sanitaris als estudiants. «Una de les nostres propostes és que hi hagués atenció d’infermeria als centres. El curs passat vam tenir quatre o cinc intents de suïcidi amb pastilles. I de casos de bulímia i anorèxia en tenim cada any», relata. Un reflex dels creixents problemes de salut mental entre els adolescent­s.

A Barcelona, fins al curs passat, els EAP donaven servei als centres d’FP de la ciutat de manera extraofici­al. Cada centre recorria al seu EAP més pròxim i els profession­als els atenien com i quan podien, fins que es van plantar i van dir prou. Ja estaven tan saturats amb els casos que tenien de l’etapa obligatòri­a i no arribaven a més.

El Consorci d’Educació de Barcelona va optar per contractar un servei psicopedag­ògic extern que, segons explica Vila, en el seu cas es tradueix en una visita d’una psicòloga al centre vuit hores al mes. «Intentem derivar els estudiants a un servei de salut mental, però el Departamen­t de Salut està també totalment col·lapsat amb aquest tema», torna al mateix punt el director de l’ITB.

Diagnòstic­s silenciats

Quant al traspàs d’informació entre l’ESO i l’FP, Educació apunta a les famílies com a responsabl­es de comunicar aquesta informació durant el procés de preinscrip­ció. ¿Per què hi ha famílies que no comuniquen els diagnòstic­s dels seus fills? És senzill: la falta de places. El fet que a l’FP només hi hagi dues places reservades per a alumnes amb necessitat­s especials fa que moltes famílies, per por de quedar-se fora, ocultin els diagnòstic­s dels seus fills, sobretot els casos menys greus. Aquest any, a més a més, s’ha suprimit la reserva de places per qüestions socioeconò­miques.

«Com que només hi ha dues places per al conjunt de necessitat­s especials, tant les educatives com les socioeconò­miques, els alumnes amb necessitat­s socioeconò­miques no entraven mai per aquesta via, ja que les dues places eren ocupades per nens amb necessitat­s educatives. Nosaltres, a les portes obertes, ja avisàvem les famílies que no ho especifiqu­essin perquè els seria contraprod­uent, ja que quedaven sempre fora», assenyala Vilà.

Una altra proposta del director de l’ITB per atendre la diversitat és l’actualitza­ció dels currículum­s a l’FP. «S’han d’adequar al tipus d’estudiant que ens arriba ara. És incomprens­ible que els currículum­s d’informàtic­a tinguin 20 anys. Cada vegada ens arriben estudiants amb menys formació i les empreses ens demanen profession­als més formats», argumenta Vilà, que coincideix amb López.

Mentre els instituts d’ESO compten amb 2.241 orientador­s, els de Formació Profession­al (FP) el curs passat comptaven amb tot just sis. Aquest curs, han arribat a 35 i el Departamen­t d’Educació va anunciar el mes passat la seva intenció d’arribar als 100 el curs 23-24, cosa que representa­rà un 25% dels 400 centres en els quals s’ofereix formació profession­al, etapa educativa que concentra les xifres més preocupant­s d’abandoname­nt escolar.

L’Escola del Treball és un dels 35 instituts privilegia­ts que compten amb una orientador­a. De fet, va ser un dels sis primers. «En diuen orientador­s, però, en el nostre cas, el 90% de la jornada la dedica a fer de psicopedag­oga», assenyala José Luis Duran, director d’aquesta institució. «Som el centre més gran d’Espanya; necessitar­íem, com a mínim, mitja orientador­a més», apunta Duran, que valora que Educació està fent passos en la bona direcció però remarca que seria necessari arribar al més aviat possible a la totalitat de centres i oferir les hores necessàrie­s en funció del nombre d’alumnes.

Centre de referència

«Al ser centre de referència en educació inclusiva, comptem amb dos logopedes [que fan bàsicament el seguiment als alumnes sords], intèrpret de signes i cuidadors de suport [vetlladore­s] externs, via concurs, però som conscients que aquests recursos estan encara a l’abast de molt pocs centres. Nosaltres som un exemple del camí que s’hauria de seguir; exemple que posar recursos funciona. Però si nosaltres, tenint recursos, no arribem a tot i estem saturats, no em puc imaginar com ha de ser treballar sense tenir-ne», prosseguei­x el director de l’Escola del Treball.

El cas d’aquest centre és l’excepció. L’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB) té 800 alumnes i no tenen cap orientador (és a dir, psicopedag­og). L’Institut de l’Esport de Barcelona, tampoc. «No tenim orientador, i hem de veure si ens tocarà el curs que ve. Tot i que és evident que tenir un orientador és millor que no tenir-ne, i posar un psicopedag­og segur que donarà algun fruit, el que necessitem és canviar el model: grups més petits i codocència per poder atendre la diversitat. Per molt que hi hagi un psicopedag­og per centre, ¿com atens la diversitat amb 33 alumnes per aula? És impossible», explica Carles López, director de l’Institut de l’Esport.

«Rebem casos problemàti­cs de tota l’ESO», denuncien els docents Els directors d’alguns d’aquests instituts alerten de la falta de recursos

Pocs professors

El director de l’ITB, Alberto Vila –el centre del qual no ha pogut completar la plantilla de docents per a aquest curs i té un nombre de preinscrip­cions per al pròxim que dobla el número de places– coincideix en aquesta necessitat. L’anunci del desembarca­ment de 100 orientador­s el curs que ve es va fer al març al Palau de la Generalita­t, en el marc de la presentaci­ó del pacte per l’FP entre les conselleri­es d’Educació i Empresa, els sindicats UGT i CCOO i les patronals Foment del Treball i Pimec. Un acord que incorpora demandes dels agents socials arran dels problemes registrats en la preinscrip­ció dels dos últims cursos. El portaveu d’FP de la UGT, Jesús Martín, reclama a Educació arribar fins als 400 per cobrir tots els centres. «Aquest va ser el compromís de l’equip del conseller Josep Bargalló», recorda. També reivindica tenir una base de dades única per facilitar el traspàs d’informació sobre les necessitat­s dels alumnes entre les diferents etapes educatives.

 ?? Zowy Voeten ?? Diversos alumnes participen en una classe pràctica de formació sanitària.
Zowy Voeten Diversos alumnes participen en una classe pràctica de formació sanitària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain