El Periódico - Català

¿Mike Oldfield s’ha retirat?

Sorprèn que, en uns temps en què les llegendes del rock treuen partit del filó de la gira de comiat, o d’aniversari amb xifra rodona, el músic anglès hagi optat per retirar-se discretame­nt a les Bahames.

- Jordi Bianciotto

La carta de la gira de comiat està a l’ordre del dia des de fa alguns anys, i per això crida l’atenció el cas de Mike Oldfield, un gran del rock que s’ha anat apartant del show business sense fer soroll, trobant a les Bahames el seu refugi daurat. La seva última gira es remunta al 2007, i cinc anys després va gaudir del seu últim momentum amb la seva actuació als Jocs Olímpics de Londres.

Oldfield, sí, aquell noi d’uns vint anys que, el 1973, va propulsar l’aventura discogràfi­ca de Richard Branson, Virgin Records, amb la dringadiss­a avantguard­ista de Tubular bells, clàssic del rock més aventurer (que va ser banda sonora de L’exorcista, a més de sintonia del programa esportiu Torneo, de TVE). Un àlbum del qual acabaria entregant dues parts més, i del qual s’esperava aquests últims anys l’última, la quarta, finalment reduïda als vuit minuts de música inèdita incorporat­s a la nova reedició del clàssic amb motiu del seu 50è aniversari, anunciada per al dia 26.

Vuit minuts: pel que sembla, Oldfield ja no dona per a més. Es diu que, després de llançar, el 2017, el seu últim disc, Return to

Ommadawn, ha venut els seus instrument­s, i es dona per fet la fosa de la seva activitat musical. Sense un Farewell tour que ompli les seves arques, i que ara, amb aquest 50 ben bonic com a eslògan, li permetria atapeir grans recintes a mig món.

Així que, en efecte, Mike Oldfield s’ha retirat, però això no significa que la seva música deixi de sonar. Cal parlar d’Opus One (el nom inicial de Tubular bells), formació de 16 músics que es prepara per recrear no només el famós àlbum sinó els temes cantats amb què Oldfield va visitar les llistes d’èxits en els 80: Five miles out, Family man, Moonlight shadow… ¿Recorden?

La part més destacada d’Opus One és que involucra tres veus històrique­s. En el concert de Barcelona, el 13 de juny al Palau, comptarà amb Maggie Reilly, mentre que a Girona hi haurà Barry Palmer, que actuarà també a Sevilla i Palma, allà juntament amb Anita Hegerland (que va ser parella d’Oldfield i mare de dos dels seus set fills). Abans, com a pòrtic, una première en streaming, el 25 de maig, ni més ni menys que al Barcelona Synchrotro­n Park.

Marc galàctic per evocar un músic que «va intentar semblar una estrella del pop sense ser-ho», resumeix Xavier Alern, director d’Opus One, que anuncia concerts molt respectuos­os «i sense anacronism­es». ¿Amb la benedicció del compositor? Oldfield, que sembla relacionar-se amb el món a través de la seva germana Sally, simplement calla i deixa fer. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain