El Periódico - Català

Lamine Yamal, raons i pors d’un nen supersònic

El Camp Nou va assistir a un esdevenime­nt singular quan un jove de 15 anys i 290 dies debutava davant el Betis. El club vol seduir-lo perquè no se’n vagi.

- MARCOS LÓPEZ JOAN DOMÈNECH

En aquest nen, nascut a Esplugues, anomenat Lamal Yamine Nasraoui Ebana, de pare marroquí i mare de Guinea Equatorial, que va debutar amb el Barça en el triomf sobre el Betis amb només 15 anys i 290 dies, cohabiten el futbol del passat, del present i del futur. Passat perquè tot és tan senzill com entreveure un talent especial, que va arribar al club amb tot just set anys procedent d’un equip anònim com és La Torreta de Granollers. Des d’aleshores, ha sigut la joia de La Masia.

Present perquè ningú va arribar tan ràpid al Camp Nou –ni Messi– com aquest jove imaginatiu, atrevit i amb desimboltu­ra que va sorprendre Xavi («ha pogut marcar i assistir, pot ser molt gran i marcar una etapa a l’equip i al club», va dir el tècnic). «Vaig sentir moltes emocions juntes», va confessar el jove hores més tard en declaracio­ns als canals oficials del club. «Soc molt feliç per poder tenir aquest rècord, però espero poder batre’n més», va afegir.

D’Iván de la Peña a Mendes

Futbol del passat s’intueix en aquest nen, del present s’observa, després d’una supersònic­a ascensió d’un cadet (ni ha vist la samarreta del Barça Atlètic) i, sobretot, del futur perquè en aquesta figura estilitzad­a i juvenil, que va hipnotitza­r milions de culers, nia també el poder de la indústria –va canviar Iván de la Peña, l’agent que el va tutelar amb cura, igual com va fer amb Gavi per Jorge Mendes, un dels representa­nts més famosos del món– i s’amaga l’impacte del màrqueting. El Barça el protegeix d’una banda –no parla davant els mitjans, com és lògic en un nen d’aquesta edat i només difon el seu missatge a través dels seus canals oficials–, però, alhora, explota la seva imatge amb comparacio­ns que poden resultar nocives perquè alimenten una pressió que resulta ingovernab­le.

«Entorn complicat»

«Recordin el seu nom, Lamine Yamal», va tuitejar el club blaugrana minuts després d’un debut tan impactant, emulant la frase que va pronunciar Messi, quan encara era de Nike, al marcar una falta meravellos­a per a un anunci. I el noi, mentrestan­t, surfeja enmig d’un «entorn complicat», com bé coneixen la direcció esportiva blaugrana i Xavi. Eufemisme utilitzat, en realitat, per amagar la lluita pel control econòmic –alguns no el veuen com un jugador sinó com una indústria– i de la carrera d’un nen que va il·luminar el Camp Nou en una nit plujosa.

Una nit en què va eclipsar a tothom. Va sortir ell i es va oblidar la còmoda golejada al Betis, la que acosta el Barça a la Lliga, i va deixar el retorn de Dembélé, després de tres llargs mesos d’absència, en un segon pla. Fins i tot la lluita de Lewandowsk­i (19 gols) amb Benzema (17) pel Pitxitxi tenia un aire menor pel que va irradiar aquest jove que viu a La Masia. «Xavi em va dir que agafés confiança amb les primeres passades i que, si podia,

«Soc molt feliç per tenir aquest rècord i espero batre’n més, soc un jugador creatiu»

que encarés i fes el que sempre faig». Va aparèixer un adolescent esquerrà amb regat i desimboltu­ra, i el culer va quedar atrapat. A ell ja el coneixien els savis de La Masia, com el periodista Jaume Marcet, d’aquest Barça TV que ara el club tanca sense reparar en el patrimoni futbolísti­c i emocional que es perdrà quan la pantalla es quedi en negre. Gent com ell han vist l’evolució d’un nen que, com sempre recorda Bojan, ha d’aprendre a conviure amb la «gestió de les expectativ­es».

Millor, d’extrem dret

A Xavi, tal com va fer amb encert i intel·ligència Rijkaard amb l’explosió de Messi, li correspon aquesta gestió. «No té por, no sembla que tingui 15 anys», va confessar el tècnic recordant que en 11 minuts va deixar dues pinzellade­s extraordin­àries, reclinat sobre el flanc esquerre de l’atac. I això que no és el seu lloc preferit. «Estic més còmode en l’extrem dret. Soc un jugador que, a partir de tres quarts de camps, és creatiu», va apuntar Lamine Yamal. El Barça, temorós que accepti la temptació aliena que arriba al mòbil de Mendes, ja li ha traslladat el seu pla, entossudit que firmi al juliol, ja amb 16 anys, el seu primer contracte profession­al. ■

 ?? Jordi Cotrina ?? Lamine Yamal intenta superar Montoya en el Barça-Betis on es va estrenar al primer equip.
Jordi Cotrina Lamine Yamal intenta superar Montoya en el Barça-Betis on es va estrenar al primer equip.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain