El Periódico - Català

El carisma de ‘Magic’ Alonso

- Josep Pedrerol

L’interès per la Fórmula 1 està superant el futbol, qui ho havia de dir, sobretot entre els més joves. I gran part de la culpa és d’Alonso, un autèntic expert en màrqueting. És notícia quan guanya, quan perd i quan empata. Qualsevol millora al cotxe es converteix en un esdevenime­nt. El seu tuit o el seu vídeo amb música es fa viral a l’instant. Abans va ser El Plan, ara no parem amb la 33, que no ha arribat a Bakú, però s’hi arribarà més aviat que tard per a goig total dels alonsistes.

Perquè Fernando té un carisma brutal. Les seves ganes de guanyar es contagien i el converteix­en en algú a qui imitar i admirar. És màgia. I després hi ha el producte, que es cuida de meravella.

Les agències envien a les television­s imatges impactants de la carrera, el so del motor, els avançament­s salvatges, les cares, els accidents, les enganxades, el més espectacul­ar. Tot el que ens serveix per ficar-nos de ple en la tensió de la competició. A més, entre Grans Premis hi ha entreviste­s i actes publicitar­is que es tradueixen en declaracio­ns constants perquè la gent continuï parlant de la Fórmula 1. I funciona de meravella, ¿no?

Que fàcil seria que el futbol imités en alguna cosa l’F-1. ¿Per què no s’emet el so del VAR? ¿Per què ens oculten els diàlegs dels àrbitres? Tant obscuranti­sme només alimenta la sospita sobre el col·lectiu arbitral. ¿Per què tant silenci? L’altre dia, a la lliga francesa un àrbitre sortia a aclarir una acció polèmica al final del partit. I ho feia comentant les imatges. ¿Per què no es fa a Espanya? El futbol ha perdut la visió de l’espectacle. Els responsabl­es s’han d’adaptar als nous temps. No val amb noranta minuts de partit.

Cal abaixar el preu de plataforme­s com Movistar, que costen més de 100 euros al mes (¿quantes famílies poden pagarho?). Cal vendre entrades a cinc

«Fer entrenamen­ts de portes obertes i zones mixtes amb la premsa ajudaria. Cal espavilar»

euros als xavals als estadis perquè s’aficionin. I muntar xous o breus concerts abans dels enfrontame­nts o en el descans. Decorar l’esdevenime­nt principal.

Ah, molt important, que els futboliste­s recuperin la proximitat amb els aficionats. Fer entrenamen­ts de portes obertes i zones mixtes amb la premsa ajudaria. Cal espavilar. Cal innovar. Cal treure’s les pors. Qui no arrisca, no guanya. Una frase que s’hauria de tatuar el món del futbol. ■

 ?? Ali Haider / Efe ?? Fernando Alonso, ahir, a Bakú.
Ali Haider / Efe Fernando Alonso, ahir, a Bakú.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain