El Periódico - Català

Transfusió de sang ‘fatxa’ a pacient republicà

- FERRAN MONEGAL

No havíem parlat de la sèrie que ha estrenat TVE-1, Los pacientes del doctor García, adaptació televisiva de la novel·la homònima d’Almudena Grandes. L’acció transcorre al començamen­t de la Guerra Civil. A Burgos, els franquiste­s ja campen com volen. A Madrid resisteixe­n encara els republican­s.

A Londres l’ambaixador Pablo Azcárate es desespera veient la tebiesa de les democràcie­s davant el cop d’Estat de Franco, i exclama afligit: «Per por del comunisme les democràcie­s abandonen la República a la seva sort, i mentrestan­t els nazis i els feixistes fan d’Espanya el seu camp de maniobres». És un bon resum del que va passar i una bona explicació de per què van acabar guanyant la guerra els que es van alçar en armes. En el centre d’aquesta sèrie, dos protagonis­tes, a través dels quals els espectador­s veiem el que passa: el doctor Guillermo (Javier Rey), republicà, i la seva veïna, la franquista Amparo (Verónica

Echegui). I sorgeix entre ells una passió irrefrenab­le i no paren de cavalcar, formosamen­t encadellat­s. Voldria ressaltar un moment al meu parer molt interessan­t, quan Guillermo li diu a Amparo que la portarà a l’hospital a treure-li sang perquè arriben contínuame­nt soldats republican­s, ferits molt greus, que necessiten una transfusió immediatam­ent. Ella, eixerida i sensual, exclama: «¡Ai! Guillermo, prefereixo que em treguis la sang a mossegades, ¡com Dràcula!», però accepta finalment tombar-se en una llitera i que li treguin mig litre de sang. És una escena paradoxalm­ent extraordin­ària: sang fatxa per salvar soldats republican­s. Una vegada va dir Mariló Montero, quan presentava Las mañanas de La 1, que en tot trasplanta­ment d’òrgans és molt possible que també es trasplanti part de l’ànima del donant. Va ser l’octubre del 2012. Es va armar un enrenou colossal.

Consideran­t una transfusió com una variant de trasplanta­ment, i seguint la hipòtesi de Mariló, podríem arribar a conclusion­s inquietant­s. Els pacients republican­s del doctor Guillermo, ¿es transforma­ran en franquiste­s al rebre la sang de l’Amparo? Plantegem un altre escenari, més actual: si Oriol Junqueras tingués un accident –Déu no ho vulgui–, necessités una transfusió, i fos Laura Borràs la donant, ¿ERC quedaria diluïda en Junts, en una sola identitat? ¡Ahh! És tremend especular. Però la sèrie és molt recomanabl­e.

 ?? ?? La sèrie ‘Los pacientes del doctor García’.
La sèrie ‘Los pacientes del doctor García’.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain