El Periódico - Català

Manfred Weber

- PRESIDENT DEL PARTIT POPULAR EUROPEU

Manfred Weber, el president del Partit Popular Europeu, té perfectame­nt clar quins són els líders reaccionar­is del nou autoritari­sme populista fora d’Europa –des de Putin fins a Bolsonaro– i mereixen tota la seva censura. Els dirigents reaccionar­is del nou autoritari­sme populista europeus, no obstant, són una altra cosa. És Weber, precisamen­t, qui pot acabar representa­nt un canvi d’estratègia de les dretes tradiciona­ls (els conservado­rs, els democristi­ans i els liberals) a l’espai de la Unió Europea. En bona mesura, la presidènci­a de Weber és fruit de les pors de les dretes tradiciona­ls davant el creixement de la ultradreta i allò que anomenen dreta radical populista.

Malgrat haver fundat la seva pròpia empresa molt jove, pocs anys més tard de titular-se com a enginyer, Manfred Weber és un polític profession­alitzat de cap a peus i de l’ànima al somriure. Als 23 anys ja era diputat de l’assemblea legislativ­a de Baviera. Amb només 50 anys ja en fa 18 que està al Parlament Europeu. Mai ha gestionat res, ni al capdavant d’un ministeri ni d’un comissaria­t, però poquíssims diputats coneixen tan bé com Weber l’Eurocambra, els seus mecanismes formals i informals, les seves laberíntiq­ues negociacio­ns per traçar pactes i majories. Perquè a Estrasburg s’hi negocia pràcticame­nt tot.

Quan arran de la crisi del 2008 es va decidir imposar retallades pressupost­àries i un ferotge control a la despesa pública, el centredret­a i el centreesqu­erra ho van avalar. Quan el 2020 es va optar per injectar monstruose­s quantitats de pasta a programes destinats a mantenir l’activitat empresaria­l i dinamitzar i modernitza­r les economies nacionals després de la pandèmia, es va fer a través del consens dels dos grups, igual que suspendre les regles fiscals.

Per això és tan grotesc escoltar l’esquerra a Espanya –passa gairebé exclusivam­ent a Espanya– reivindica­r les solucions europees aplicades el 2020-2021 davant les imposades durant la crisi del 2008. En les dues ocasions hi va haver un consens altíssim entre els principals grups parlamenta­ris. L’estratègia davant la crisi postpandèm­ica no correspon a grups parlamenta­ris de dretes o d’esquerres, a una majoria ideològica o grupal. És una estratègia europea.

Des dels 32 anys Weber ha demostrat una constant capacitat d’entesa, especialme­nt amb els seus correligio­naris del centre i nord del continent. És pacient, li agrada banyar-se gairebé literalmen­t en informació, el devora fredament la passió política.

Unió Social Cristiana

També hauria de reconèixer que la seva llarga instal·lació al Parlament es deu a la crisi del seu partit, la Unió Social Cristiana, a l’estat més ric d’Alemanya. L’USC ja no és la torre indestruct­ible que va hegemonitz­ar la política bavaresa durant dècades. La seva gran oportunita­t es va presentar el 2018, quan va optar a succeir Jean- Claude Juncker com a president de la

Comissió Europea. No ho va aconseguir.

La democratac­ristiana Angela Merkel va recolzar la seva exministra de Defensa i exministra d’Afers Socials, Ursula von der Leyen, que finalment va pujar al poder el desembre del 2019. La nova presidenta era molt més moderada que el portaveu del PPE. Per als bavaresos, gairebé una roja. Weber es va abocar a la seva altra gran causa, respondre pràcticame­nt a una pregunta: ¿què pot fer la dreta democràtic­a europea contra el creixement de la ultradreta? ¿Com la pot combatre? És més, ¿es pot combatre? ¿No seria millor envoltar-la?

A Weber li va costar força condemnar el primer ministre d’Hongria, una mala bèstia anomenada Viktor Orbán. Recentment ha recolzat el Govern de Giorgia Meloni, que divertidam­ent va qualificar de centredret­a. Els últims temps ha defensat, com un cavaller, el PP i el seu govern a Andalusia deixant anar acusacions explícites a Pedro Sánchez i el seu equip a propòsit de la batalla de Doñana. Trivialitz­ar la ultradreta, jugar a la semàntica com al tuti, entendre nous nacionalis­mes: tot val perquè el PPE no perdi pistonada. Weber és un perill tan polit que potser no ho sap ni ell.

 ?? Julien Warnand / Efe ?? El líder del Partit Popular Europeu, en una de les seves intervenci­ons a Estrasburg.
Julien Warnand / Efe El líder del Partit Popular Europeu, en una de les seves intervenci­ons a Estrasburg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain