El Periódico - Català

El PSC tornarà a impugnar el vot telemàtic de Puig davant el Constituci­onal

Investigac­ió oberta

- CARLOTA CAMPS

per iniciar la campanya electoral per a les eleccions municipals, ERC considera que no hi ha millor passaport per connectar amb la població de l’àrea metropolit­ana que el desfici a què són sotmesos per Renfe i Adif. «Amb independèn­cia de la bandera a la qual retin honors», va assenyalar diverses vegades Gabriel Rufián.

Serveix, a més, com a antídot a les moltes crítiques que el PSC dona a ERC sobre la gestió republican­a de la sequera i, aquesta setmana, del fiasco de dissabte de les macrooposi­cions. «El PSC només gestiona una cosa a Catalunya», va clamar Junqueras amb referència a les Rodalies, en l’acte de presentaci­ó del seu candidat a Santa Coloma, el mateix Rufián, «i no saben com fer-ho i acumulem ja 15 anys de caos».

El discurs «dels socialiste­s no saben gestionar», on no es distingeix PSOE del PSC, no és més que una variació d’un altre hit republicà, que és el de «l’Estat té abandonada Catalunya i el millor per als catalans és que sigui la Generalita­t la que assumeixi tota la responsabi­litat en tots els camps que sigui possible».

El PSC tornarà a impugnar el vot del diputat de Junts Lluís Puig davant el Tribunal Constituci­onal. Segons ha anunciat la portaveu de la formació al Parlament, Alícia Romero, els socialiste­s presentara­n el recurs avui mateix contra la decisió de la Mesa de la Cambra catalana d’esquivar la prohibició del TC i habilitar un sistema perquè Puig pogués continuar votant. «Nosaltres defensem les institucio­ns, sempre, i la dignitat. I no ho fem contra ningú. Ho fem a favor de les institucio­ns i del Parlament», va apuntar Romero en roda de premsa.

Els socialiste­s ja van impugnar el vot delegat de Puig –que resideix a Bèlgica des del 2017– el juliol de l’any passat i, aquest març passat, el tribunal els va donar la raó. Tenint en compte aquesta situació, ERC va proposar habilitar un mecanisme transitori de vot telemàtic per eludir la prohibició, que la Mesa va aprovar amb els vots de Junts i la CUP, malgrat l’oposició i les crítiques del PSC. Segons el reglament actual del Parlament, només es pot demanar el vot delegat en cas d’«hospitalit­zació, malaltia greu o incapacita­t prolongada» i no es permet en cap supòsit la modalitat telemàtica.

Proposta de reforma

Però més enllà d’aquesta solució momentània, Esquerra Republican­a i la CUP han plantejat una proposta de reforma per oficialitz­ar aquesta modalitat de vot, que es debatrà per primera vegada en el ple d’aquesta setmana. En el text –avançat per EL PERIÓDICO– proposen introduir el vot telemàtic i ampliar els supòsits del vot delegat davant situacions d’«especial gravetat», prèvia autoritzac­ió de la Mesa que haurà d’analitzar si està «prou justificat». Republican­s i cupaires esperen el suport de Junts perquè la proposta tiri endavant.

 ?? Àlex Recolons / ACN ?? Viatgers esperen el seu tren, ahir, a l’estació de Castelldef­els.
Àlex Recolons / ACN Viatgers esperen el seu tren, ahir, a l’estació de Castelldef­els.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain