El Periódico - Català

L’hora de la veritat (potser)

- Jordi Puntí

A la seva novel·la La informació­n, Martin Amis va narrar de manera magistral la relació entre dos escriptors que de joves eren amics i d’adults es distanciav­en per culpa de l’èxit i el fracàs. Mentre un havia tingut el reconeixem­ent crític però poques vendes, l’altre havia passat anys inèdit i, de sobte, li havia tocat la loteria dels lectors amb un llibre assequible, previsible i comercial –segons l’amic fracassat, esclar–. Martin Amis sabia per experiènci­a que, entre els escriptors, les intrigues de la vanitat es nodreixen de suposicion­s. Una part d’aquestes enraonies prové de l’equació entre ressò públic i valoració crítica, de com es justifique­n l’enveja o el menyspreu. Alhora sabem que un lloc d’honor a les llistes dels més venuts no sempre reflecteix un pes cultural.

L’abús del 10%

La decisió de LibriRed de permetre que l’autor conegui les vendes dels seus llibres omplirà, en part, aquest buit que instigava tants prejudicis. Serà un pas endavant en la claredat i qui sap si també ajudarà a visualitza­r l’abús que significa que l’autor només guanyi un deu per cert del preu de venda del llibre. Caldrà veure, d’altra banda, fins a quin punt es respecta el caràcter confidenci­al, o si les xifres –tot i ser parcials– serveixen per atiar encara més el caràcter de competició en campanyes com Sant Jordi o la Setmana de Llibre.

El que no es resoldrà, en tot cas, és l’equívoc que sol provocar confusió: el llibre més comprat no és per força el més llegit, i el llibre més llegit tampoc no vol dir el més ben llegit. Tot són gustos i l’objectivit­at dels números potser farà encara més evident que la tria d’un llibre és la cosa més subjectiva del món, i només el pas del temps acaba garbellant entre qualitat i quantitat. Hi ha una altra mena de classifica­ció que és més inofensiva i alhora ajuda a perfilar la foto d’un país lector que està ben viu: el rànquing dels llibres prestats a les bibliotequ­es. Quina sensació tan gratifican­t, la de cercar un títol a la web de la xarxa de bibliotequ­es i veure que hi ha una pila de persones que l’estan llegint alhora. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain