El Periódico - Català

Rússia acusa Ucraïna de voler matar Putin llançant drons contra el Kremlin

▶ Moscou considera l’atac de la matinada d’ahir com una «acció terrorista planificad­a» i es reserva el dret a prendre represàlie­s

- ÀLEX BUSTOS

Rússia va acusar ahir Ucraïna d’haver intentat assassinar durant la matinada el president rus, Vladímir Putin, en un atac portat a terme amb drons dirigits contra l’edifici del Kremlin, al mateix cor del poder rus, en el que suposaria el primer atac de les forces ucraïneses a la capital de Rússia. Així ho va apuntar l’agència estatal de notícies RIA, que recull que l’oficialism­e rus considera l’incident una «acció terrorista planificad­a», a més de reservar-se el dret a prendre represàlie­s per aquesta acció.

Sistemes antiaeris

Aquest suposat atac, no confirmat per Ucraïna, contra la seu del poder rus, fa temps la residència del tsar, va ser desbaratat pel sistema de defensa. Segons les fonts russes no seria el primer atac a Rússia, que ja ha rebut projectils en regions fronterere­s com Bélgorod o Kursk o en territoris controlats per Rússia però reconeguts com a Ucraïna per la comunitat internacio­nal com són les regions de Crimea o Kherson.

No obstant, sí que ha sigut l’únic atac contra la mateixa capital del país euroasiàti­c. A la ciutat anteriorme­nt s’ha vist com l’exèrcit preparava sistemes de defensa antiaèria en alguns edificis clau del centre.

L’incident no es va conèixer fins hores després, quan diferents canals no oficials difonien un vídeo en el qual es veia la cúpula del Kremlin i una petita fumarada grisa. En altres gravacions, també sense verificar, es veia clarament com un projectil es dirigia cap al recinte presidenci­al, i explotava abans d’arribar a tocar els edificis de l’interior.

Putin, que resideix a l’exclusiu districte de Novo-Ogariovo, als afores de Moscou, no es trobava al Kremlin a aquelles altes hores de la nit. Tampoc hi va haver danys materials importants als històrics edificis del recinte presidenci­al. Segons RIA, el líder rus no ha modificat la seva agenda i continua treballant amb normalitat.

Preparatiu­s del 9 de maig

Ara mateix Rússia es prepara per a una gran data, el 9 de maig. Aquest és el Dia de la Victòria, en el qual es commemora el triomf de la Unió Soviètica contra l’Alemanya nazi, a la Segona Guerra Mundial, i és una de les grans dates del calendari per a tots els russos. Les autoritats han pres precaucion­s i han tancat la plaça Roja, epicentre de les celebracio­ns, més dies de l’habitual.

Malgrat les circumstàn­cies, en plena ofensiva russa a Ucraïna i amb l’amenaça de possibles atacs amb drons, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va apuntar ahir que «l’atac de drons ucraïnesos al Kremlin no afectarà de cap manera la desfilada del 9 de maig». Per a la data, de moment, ja s’ha cancel·lat arreu del país la marxa de l’anomenat Regiment Immortal, en honor a tots aquells que van lluitar i van morir durant la Segona Guerra Mundial, per raons de seguretat.

Kíiv no confirma l’acció contra el recinte presidenci­al, on a aquella hora no hi havia el líder rus

 ?? Mikhaïl Klimentiev / Sputnik / AFP ?? Vladímir Putin, durant un acte a Sant Petersburg, dimarts.
Mikhaïl Klimentiev / Sputnik / AFP Vladímir Putin, durant un acte a Sant Petersburg, dimarts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain