El Periódico - Català

Oposicions perilloses

- Álex Sàlmon

El president Pere Aragonès l’hi va deixar a Salvador Illa com feien amb Ferran VII. La frase ja no és popular. S’ha de ser un boomer per conèixer-la. Anava sobre el billar, una afició que aquest monarca tenia com a obsessió. Li deixaven la bola perquè el Rei emboqués sense problema. Fàcil. Igual que aquest cap de setmana. El desastre en les oposicions convocades dissabte passat l’hi va posar fàcil al cap de l’oposició perquè afirmés sense embuts que un Govern que no pot gestionar unes proves d’oposició tampoc és el més indicat per governar un país. Pim-pam, pim-pum.

El fiasco ja ha guanyat el cessament de la directora de Funció Pública, Marta Martorell. Pot ser que en no tingués cap culpa directa, però ella és qui firmava el contracte amb l’empresa Cegos, una consultori­a de recursos humans que no va saber gestionar els recursos.

¿Per què externalit­zar?

El cert és que resulta molt estrany que aquesta mena de tasques tan de la cosa pública sigui traslladad­a a un empresa privada que ja va errar en una altra convocatòr­ia no tan massificad­a. ¿És habitual? Aquest dissabte es presentave­n 13.000 aspirants. La raó d’externalit­zar-ho va ser exactament aquesta. No obstant, qui pot ser capaç de fer una convocatòr­ia de tanta gent sinó el Govern. Sembla senzill entendre que són les institucio­ns les que més bé ho poden executar. I si no és així, alguna cosa s’està fent malament.

Eren molts els aspirants que van posar un zero com una casa a la Generalita­t. Aquest és un zero que els partits de l’oposició poden utilitzar. Illa ja ho va fer el cap de setmana. Tot i així, no sembla que hi vulgui insistir. Els equilibris de pactes a Madrid marquen la manera de fer política. Però el moment seria oportú. Les vergonyes són profundes. No saber organitzar una massiva contractac­ió pública delata errors en l’organitzac­ió.

La nova convocatòr­ia és un clamor entre els aspirants a qui tampoc els ha arribat tota la informació. Quina malaptesa i a pocs dies de les municipals. Que ells també voten.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain