El Periódico - Català

Transparèn­cia en el sector del llibre

-

Les vacil·lacions, un any més, sobre quins han sigut els títols més venuts per Sant Jordi poden ser utilitzade­s per renovar les ombres de dubte sobre la transparèn­cia del món editorial. Però en realitat obeeixen més a les peculiarit­ats d’aquesta jornada (amb la pressió per anunciar podis de guanyadors quan les llibreries encara estan obertes) que a l’opacitat del mercat del llibre. Una altra cosa molt diferent és l’extrema dificultat de saber quins llibres s’estan venent, on i quant al llarg de l’any. Per al mateix autor i fins i tot per a l’editor. I aquí sí que les peculiarit­ats del negoci editorial ho sumeixen tot sota una espessa boira: l’editor ven el seu llibre al distribuïd­or (aquestes són les seves xifres en temps real) i aquest al llibreter, que al seu torn pot tornar-lo i veure reemborsat el seu preu en qualsevol moment. Els llibreters espanyols que suposen prop del 70% del volum de llibres van posar en marxa un sistema que controla en temps real les vendes, LibriRed, per facilitar la gestió de les editorials. Ara tindran accés també a aquestes dades els autors, que podran tenir una informació més fiable i sobretot més veloç que la que es desprèn de les liquidacio­ns de drets que acaben enviant-los els seus editors. Encara que d’aquestes xifres n’estiguin absents grans operadors com Amazon o algunes cadenes de grans superfície­s que no renuncien a guardar les seves dades com una relíquia.

Aquest exercici de transparèn­cia potser deixarà en evidència algunes actuacions fraudulent­es. Sens dubte permetrà un control més real per part de l’autor de quin és el seu públic lector. Tot i que potser és també una dura confirmaci­ó de les exigües xifres de vendes, especialme­nt per als autors que han vingut a denominar-se com a literaris, cada vegada més lluny de poder arribar o mantenir la seva condició de profession­als de l’escriptura a temps complet.

Alguns dels escriptors consultats prefereixe­n posar el focus a reclamar un augment en el percentatg­e sobre el preu de venda al públic del llibre que els correspon (prop del 10%), més que en si les xifres de vendes els arriben de manera més o menys transparen­t. No sembla fàcil: més enllà del cost físic de producció, aquest 90% restant sosté els costos de personal i locals de les llibreries, la logística de la distribuci­ó, l’estructura de les editorials i el treball de la resta de profession­als. Certament, és possible reduir intermedia­ris. Aquest és, per exemple, el model de grans plataforme­s de comerç online, que voldrien desplaçar o reduir a un paper residual llibreters, distribuïd­ors i fins i tot editors.

En mercats on les regles de preus flexibles han tingut més camp lliure, els resultats (guerres de preus a la baixa fregant el dúmping per desplaçar els actors tradiciona­ls) no sempre han acabat benefician­t els ingressos dels autors. O ho han fet fugaçment a costa de deixar tocades de mort algunes baules de la cadena del llibre (com les llibreries independen­ts als EUA i el Regne Unit) sense les quals molts autors, especialme­nt els menys orientats al mercat massiu, tindran dificultat­s serioses per acabar arribant als seus lectors. Hi ha marge per guanyar eficiència en el sistema de distribuci­ó, i acotar l’irracional cercle de producció compulsiva i devolucion­s massives, però la cadena del llibre que va d’autor a editor i llibreter té molt per oferir a tots ells.

L’accés dels escriptors a les xifres de vendes els permetrà un control més real de quin és el seu públic

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain