El Periódico - Català

ELS PARTICIPAN­TS

-

ava Francisco J. Baratech: «l'aigua és un element que cal mimar, hem de cuidar les xarxes de distribuci­ó, compatibil­itzar l'ús de l'aigua amb el medi ambient. Hem de mirar d'incorporar l'aigua necessària per poder continuar sostenint tota la indústria i el proveïment de les poblacions». L'aigua és un bé escàs i és obligatori l'ús de tots els recursos disponible­s per a això.

«S'està demostrant que és imprescind­ible l'ús dels recursos anomenats `no convencion­als', com el dessalinit­zació i la reutilitza­ció. Cal optimitzar l'ús d'aigua, reutilitza­r l'aigua regenerada, i complement­ar amb el dessalatge», va declarar M. Carmen García Panadero.

D'altra banda, Josep Lluís Henarejos es va centrar a dimensiona­r el problema, prendre consciènci­a de la magnitud. «Hem d'atendre el canvi climàtic, la planificac­ió hidrològic­a és el principal que cal escometre. Hem de defensar la nostra aigua, i començar per la natura».

Mesures

Cal conscienci­ar la població; la falta d'informació sobre els processos hidrològic­s, com la dessalatge, és palpable i són fonamental­s per a la preservaci­ó d'aquest recurs vital. «L'aigua reciclada es creu que no serveix per a certs usos (agraris, industrial­s o ús humà). El mateix passa amb el dessalatge; es creu que és car, que consumeix molt i que contamina. Avui dia estem per sota de 3 kWh/m3», va comentar M. Carmen García.

«Cal formar el ciutadà, no tant en què consisteix la tecnologia, sinó explicant-li quant costa. Hem canviat d'hàbits en les aigües, el preu de l'aigua és estable, es consumeix menys, però cal depurar... cal informar el ciutadà», va afegir Juan Carlos Blázquez.

En la mateixa sintonia, es va pronunciar Francisco J. Baratech: «les dessalador­es són molt respectuos­es amb el medi ambient. A Acuamed tota l'energia que utilitzem és de procedènci­a verda. I ho complement­em amb millores contínues dels equips per a l'aigua dessalada».

Per la seva part, Belén Benito va posar el focus en la inversió i en la importànci­a de les infraestru­ctures: «és imprescind­ible destinar diners a la rehabilita­ció i prolongaci­ó de la vida útil de les infraestru­ctures relacionad­es amb el cicle de l'aigua. Algunes mesures posades en marxa serien la sectoritza­ció de la xarxa, per poder mesurar

«La planificac­ió, la sostenibil­itat i el desenvolup­ament econòmic han de ser clau per al present i per al futur del sector» «Hem d'actuar permanentm­ent com si estiguéssi­m en sequera, per quan arribi el moment dur estar preparats» «Tenim un conjunt empresaria­l preparat per resoldre els reptes que planteja la sequera i uns usuaris convençuts que la solució proposada és la que correspon»

i conèixer per prendre decisions. S'ha d'adequar la despesa per tenir unes infraestru­ctures que no perdin aigua».

JUAN CARLOS BLÁZQUEZ

Dessalinit­zació

La dessalinit­zació s'ha convertit en una tecnologia essencial per al subministr­ament d'aigua a zones àrides i semiàrides. El seu ús s'ha expandit arreu del món i Espanya és un referent per a la resta de països. «La dessalinit­zació a escala mundial està creixent exponencia­lment. A Espanya en tenim una prova palpable: fa dos estius hi va haver talls d'aigua a Galícia i cap població de tota la cornisa mediterràn­ia que tingués una dessalador­a en va tenir», va confirmar Francisco J. Baratech. «Espanya i ACCIONA són un referent en el dessalatge i en la reutilitza­ció. Tot el que es fa a Espanya té ressò a la resta del món. Som líders en dessalinit­zació i reutilitza­ció, amb innovació i la tecnologia», va afegir Juan Carlos Blázquez.

Josep Lluís Henarejos va assenyalar la importànci­a del dessalatge, però sense oblidar la rellevànci­a de fer un cicle integral de l'aigua. «La dessalinit­zació és una bona solució puntual, però no s'han d'oblidar les altres coses, hem de combinar. A nosaltres tenir la dessalador­a ens ha valgut per tenir els aqüífers molt bé, tranquils, i ens dona garantia de no tenir situacions de sequera». «És un recurs complement­ari quan amb el reciclatge de l'aigua regenerada no n'hi ha prou per proveir. Amb el dessalatge podem obtenir una aigua a la carta», va dir M. Carmen García Panadero.

BELÉN BENITO

FRANCISCO J. BARATECH

M. CARMEN GARCÍA PANADERO

Reutilitza­ció

En el futur s'espera que la reutilitza­ció d'aigua tingui un paper important, tot i que la implementa­ció efectiva també planteja desafiamen­ts. «Si podem anar un pas més enllà, millor, poder recarregar els aqüífers, per a l'agricultur­a, el consum humà... En aquest sentit hauríem d'estar funcionant al 100% no només en sequera», va comentar Juan Carlos Blázquez. En aquest mateix sentit, Belén Benito va declarar que «el client ha de confiar en l'aigua, o es fa una campanya pedagògica perquè l'usuari confiï que substituir l'aigua superficia­l per una aigua generada és 100% garantia». «Al final la població veurà normal l'ús d'aigua regenerada. En el futur creixerà la demanda, creixeran els clients i es percebrà com una cosa habitual», va acabar declarant M. Carmen García.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain