El Periódico - Català

Relíquies estel·lars del Big Bang

L’Observator­i Europeu Austral (ESO) troba en uns núvols de gas les firmes químiques dels primers astres del cosmos, sorgits fa uns 13.500 milions d’anys.

- VALENTINA RAFFIO

La història de les primeres estrelles del nostre univers s’assembla, i molt, a la d’una rock star. Van néixer del no-res, es van convertir en una cosa supermassi­va i van morir sobtadamen­t deixant al seu pas una poderosa empremta que serviria per inspirar les generacion­s posteriors. En el món de l’astrofísic­a, de la mateixa manera que es produeix en el de la música, per comprendre el que ens envolta és imprescind­ible entendre d’on venim. Per això mateix és tan important el que llegiran a continuaci­ó: un equip d’astrònoms europeus ha aconseguit captar les empremtes que van deixar les primeres estrelles del nostre cosmos.

Per entendre la importànci­a d’aquest descobrime­nt cal fer un pas enrere i viatjar ni més ni menys que uns 13.500 milions d’anys enrere en el temps. En aquell temps, l’univers encara portava bolquers (és a dir, amb prou feines tenia entre un 10% i un 15% de la seva edat actual). Va ser llavors quan, enmig de tanta foscor, van néixer les primeres estrelles. Es tractava d’astres molt senzills (només compostos d’hidrogen i heli), però que eren centenars de vegades més massius que el nostre sol. Aquestes primeres estrelles van seguir la filosofia de live fast, die young (viu ràpid, mor jove). Primer van brillar amb molta intensitat i després, en l’apogeu de la seva joventut, van explotar en poderoses supernoves i es van apagar per sempre. L’explosió de les primeres estrelles va acabar generant elements químics més pesants (com el carboni, l’oxigen i el magnesi que recobria la seva capa més exterior) que, al seu torn, es van quedar impregnade­s als núvols de gas que en aquell temps ja existien en l’univers. La troballa, presentada ahir a la revista Astrophysi­cal Journal és justament això.

Gràcies a l’Observator­i Europeu Austral (ESO), un equip internacio­nal d’astrònoms ha aconseguit detectar la firma química que va deixar l’explosió de les primeres estrelles de l’univers a tres núvols de gas molt distants. «És la primera vegada que s’ha pogut identifica­r l’empremta

Les primeres estrelles eren astres molt senzills, només compostos d’hidrogen i heli

química d’aquestes explosions», va explicar Andrea Saccardi, de l’Observator­i de París (PSL) i primera autora d’aquest treball. Segons expliquen els científics que han liderat aquest treball, els tres núvols de gas que protagonit­zen l’estudi tenen exactament la mateixa composició química que s’esperaria trobar després de l’explosió de les primeres estrelles del cosmos.

Relíquies del Big Bang

La detecció d’aquestes firmes químiques, segons explica l’astrofísic­a Stefania Salvadori, no només dona pistes d’aquelles explosions sinó que, a més, permet estudiar com van ser els primers astres de l’univers. «Les estrelles primordial­s poden estudiar-se indirectam­ent al detectar els elements químics que van dispersar al seu entorn després de la seva mort», explica aquesta investigad­ora de la Universita­t de Florència i coautora d’aquest treball. Les restes d’aquestes estrelles són, a més, unes veritables relíquies del Big Bang. És a dir, que proporcion­en una nova pista per entendre com va ser l’origen del nostre univers.

Gràcies als elements químics que es van generar després de l’explosió dels primers astres van poder néixer el que els experts coneixen com a estrelles de segona generació. «Es van formar a partir de les cendres de les primeres», van explicar. «Aquest estudi ha trobat les cendres de l’univers primitiu i, així, ha afegit una peça més al trencaclos­ques sobre el cosmos», va afegir Salvadori.

 ?? L. Calçada / M. Kornmesser ?? Representa­ció artística dels elements químics captats en un distant núvol de gas.
L. Calçada / M. Kornmesser Representa­ció artística dels elements químics captats en un distant núvol de gas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain