El Periódico - Català

Batalla pels creuers a BCN

Malgrat l’acord a què totes les parts es van comprometr­e el 2018, l’ajuntament endureix la seva posició i exigeix ara eliminar dues de les set terminals previstes al moll Adossat.

- PATRICIA CASTÁN

En ple inici d’una temporada alta que fa olor de rècords (de visitants i de facturació) i amb els creuers en el punt de mira del govern municipal d’Ada Colau, la primera reunió del Consell de Sostenibil­itat pels Creuers celebrada ahir va deixar clar que les posicions són a anys llum. Port de Barcelona va presentar 50 mesures per integrar millor l’activitat a la ciutat i reduir els seus efectes indesitjat­s, mentre que l’ajuntament, malgrat l’acord al qual totes les parts es van comprometr­e el 2018, endureix la seva posició i exigeix ara eliminar dues de les set terminals previstes al moll Adossat. La que està per adjudicar (amb conflicte judicial pel mig) i la C, amb una concessió que es renova anualment. Reivindica la retallada de capacitat per evitar que el sector creixi i afavorir la «reducció» de creueriste­s, mentre que el Port considera vigent el pacte de fa cinc anys.

Sobre el guió, administra­cions i sector s’havien de conjurar per remar conjuntame­nt de cara a afavorir la integració de l’activitat a la ciutat, que té un impacte anual de 1.083 milions a Catalunya. Però l’ajuntament ha portat els creueriste­s a la seva agenda electoral. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va sortir de la reunió furiosa davant la previsió que Barcelona pugui arribar a un rècord de 3,3 milions de creueriste­s aquest any, va dir. La xifra és una incògnita, perquè el port mantindrà unes 800 escales aquest 2023, però el volum de viatgers depèn que els barcos vagin més o menys ocupats. La dada real només es coneixerà a final d’any.

A dos anys vista

La pretensió de retallar passatgers és inviable a curt termini, perquè les escales es planifique­n a dos anys vista, i Barcelona (ningú ho ha fet a cap port) no pot unilateral­ment alterar les rutes internacio­nals del sector ja firmades, i fins i tot amb els passatges venuts en molts casos. Però a més, l’acord firmat el 2018 pel consistori incloïa compromiso­s que han suposat inversions publicopri­vades de centenars de milions al port, i fer marxa enrere podria suposar haver d’assumir indemnitza­cions multimilio­nàries, destaca Port de Barcelona. La d’MSC ara en construcci­ó implica un desemborsa­ment de 78 milions per part de la naviliera, a banda d’una part pública per condiciona­r el terreny.

Per això, Sanz va plantejar ahir que s’enterri el projecte de la setena terminal (que inicialmen­t havia de ser per a Royal Caribbean, però on l’entrada en escena d’altres operadors interessat­s va fer obrir un concurs públic que va ser recorregut judicialme­nt, fins que el port va paralitzar la licitació) i

que a més no es renovi la concessió de la C. Considera així que no hi hauria perjudicis econòmics i que podria destinar-se aquesta milionària construcci­ó a un altre ús.

El 2018, Sanz va sortir molt satisfeta d’aquell acord amb el Port, pel qual l’est renunciava a les dues terminals (menors) del World Trade Center i la del Moll d’Espanya, i passava a tenir un límit de set en l’Adossat. Ara la tinenta d’alcaldia (que sens dubte no coneixia la capacitat d’unes i altres) se’n desdiu i argumenta que allò va ser un primer pas, però que el que compta és «la xifra de creueriste­s». La idea que puguin créixer li sembla «insostenib­le» per a la ciutat, així que el seu nou objectiu és eliminar més terminals. Precisamen­t, l’aposta d’aquestes construcci­ons d’última generació era considerad­a clau per guanyar operacions d’inici i sortida de rutes (port base) i no de simples escales, ja que faciliten l’embarcamen­t i desembarca­ment i els seus usuaris passen uns dies allotjats a la ciutat, amb molta més despesa local. Això és una cosa que poden assumir altres ports mediterran­is on només es fa trànsit d’unes hores.

Creixement o no

Els recomptes portuaris es realitzen sempre de moviments, així que en l’actualitat s’estima que el 56% seran aquest any com a port base (molt per sobre de competidor­s directes com Civitavecc­hia-Roma), percentatg­e que es pretén elevar al 75% en els pròxims anys, com defensa el president Pere Aragonès. No obstant, Sanz va denunciar ahir que si es pren com a base la xifra de passatgers reals, resulta que «dos de cada tres estan només unes hores consumint i massifican­t la ciutat». Però en canvi, al parlar de rècords al·ludeix a «3,3 milions de creueriste­s» el 2023, que en realitat seran moviments i que creixeran perquè els que inicien i acaben ruta es comptabili­tzen per partida doble, replica el port, no perquè arribin més viatgers. Els passatgers del 2023 podrien ser una mica més de 2 milions, bona part dels quals pernoctara­n a Barcelona.

Pagaran també entre 3,75 i 5,75 euros de taxes al dia a la ciutat tot i que només hi estiguin unes hores, una cosa que no passa ni amb els milions d’excursioni­stes que arriben també per a unes hores amb tren, autocar i cotxe i també ocupen el centre, recorden des del sector.

«Hi ha una realitat d’incrementa­r xifres», va insistir la responsabl­e municipal d’Urbanisme, i «creuers més grans i més plens», va afegir. Les mesures proposades en el Consell són insuficien­ts i sense concreció, segons el seu parer. En canvi, el Port considera que les propostes arribaven de tots els flancs.

La pretensió de l’ajuntament de retallar passatgers és una cosa inviable a curt termini

 ?? Ricard Cugat ?? L’MSC World Europa, atracat al moll Adossat.
Ricard Cugat L’MSC World Europa, atracat al moll Adossat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain