El Periódico - Català

El Sant Crist de Lepant és medieval

La retirada de les capes de brutícia revela que es tracta d’una imatge gòtica primerenca, amb una restauraci­ó del segle XIX que va fer que es confongués amb una obra renaixenti­sta del segle XVI.

- ERNEST ALÓS

La restauraci­ó de la talla del Sant Crist de Lepant de la catedral de Barcelona ha revelat informació sorprenent sobre aquesta figura objecte de devoció popular a la capital catalana. El mal estat de la pintura, que va aconsellar la intervenci­ó, que ha anat a càrrec de la restaurado­ra i conservado­ra de la catedral Ana Ordóñez, ja deixava clar que sota la seva pàtina negra s’ocultava una policromia molt diferent de la que podia observarse des del segle XIX. Però el resultat dels treballs ha portat a la conclusió que la talla es podria remuntar fins al segle XIII o, a tot estirar, el XV. Tot i que el més probable, segons el tècnic de patrimoni de la catedral Nil Rider, és que es tracti d’una talla gòtica primerenca d’entre els segles XIII i XIV. Una restauraci­ó del segle XIX, amb una barba i melena postisses, més el sutge negre acumulat, va fer que es confongués amb una imatge renaixenti­sta del segle XVI.

Els responsabl­es de patrimoni de la catedral van revelar ahir la policromia brillant que s’amagava rere una capa de fum, sutge i vernissos. Un congrés específic intentarà ajustar més la datació final de la imatge que el capítol de la catedral defineix com la més venerada de Barcelona (i en un honrós segon lloc després de la Moreneta, tot i que amb el permís de la Mare de Déu de Núria i moltes altres devocions locals, s’hauria d’afegir).

Llegenda de guerra

La tradició afirma que aquest Sant Crist presidia el pont de comandamen­t de la galera capitana en la batalla de Lepant del 1571 i la llegenda popular afegeix que la inclinació del cos es deu al fet que va esquivar una bala durant la batalla o fins i tot que es va moure per impedir els danys a la nau.

Generacion­s de barcelonin­s han entrat a la capella situada a la dreta del portal de la catedral (l’antiga sala capitular fins que es va traslladar allà també el sepulcre de sant Oleguer) per pregar davant la imatge o encendre espelmes per obtenir favors, com ara bons resultats en exàmens. Unes espelmes que l’havien emmascarat al llarg dels anys. Segons Nil Rider, la vinculació de la

Es creu que la talla presidia el pont de la galera capitana en la batalla de Lepant el 1571

imatge a la batalla de Lepant no és en absolut descartabl­e, tot i que no estigui documentad­a. Aquesta relació s’establia ja «només 30 anys després de la batalla, quan algunes persones que hi havien participat encara estava vives». El que sí que és clar, apunta Rider, és que el gir del cos és original, no provocat per la deformació de la fusta «ni per cap intervenci­ó miraculosa».

El crucifix només és traslladat el Divendres Sant al portal major de la catedral, per presidir el Sermó de les Set Paraules, i durant la Quaresma, a la capella de Sant Sever, on ahir va ser mostrada en espera de ser traslladad­a aquesta tarda al seu lloc d’honor. En un d’aquests trasllats, fa set anys, es va fer evident que calia consolidar part de la capa pictòrica que s’estava desprenent, tot i que finalment es va valorar l’oportunita­t d’una restauraci­ó integral, per a la qual s’han comptat amb aportacion­s dels fidels.

Pot resultar xocant un canvi de datació tan rotund com el que es planteja ara. ¿I aquests rínxols? ¿Del segle XIII o XIV? Però té la seva explicació, i està en els detalls que s’han pogut revelar durant la restauraci­ó. Rider posa un context estilístic necessari. Les talles romàniques eren hieràtique­s, mostraven un Crist en Majestat, amb els dos peus en paral·lel sobre la creu. Les gòtiques introdueix­en manifestac­ions de dolor pròpies de la passió: els dos peus superposat­s, signes de dolor al rostre, el cos en un escorç cada vegada més agònic, les mans engarrotad­es... Alguns d’aquests elements són visibles a la imatge i en canvi d’altres són gairebé més propis del romànic, com les mans rígides.

I, una vegada retirada la brutícia i efectuades anàlisis amb rajos X i espectogra­fies, resulta que algunes de les caracterís­tiques per les quals se li atribuiria una datació més moderna són resultat d’una restauraci­ó del segle XIX. Les radiografi­es mostren puntes metàl·liques (d’un model que no es va fabricar fins al 1870) clavades al cap de la figura que funcionen com a armadura per a la barba i la melena del Crist, fetes en pasta de fusta, igual que la ferida i la sang que li brolla.

També s’han pogut rastrejar els successius repintats des de l’original fins al de la restauraci­ó de finals del segle XIX.

 ?? Ricard Cugat ?? Talla restaurada del Crist de Lepant, ahir a la catedral de Barcelona.
Ricard Cugat Talla restaurada del Crist de Lepant, ahir a la catedral de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain