El Periódico - Català

Una júnior en el caos de BCN

‘Consum preferent’, d’Andrea Genovart, ha arribat a les llibreries després de conquerir el premi Anagrama. La jove escriptora barcelonin­a debuta amb una novel·la en català que porta l’etiqueta de ‘generacion­al’, tot i que n’abjura: «No vull que es caigui

- IGNASI FORTUNY

Agatha i Violet al nostre món, en la nostra interpreta­ció de la història», diu Rosheuvel. «Seguir el camí que van fer fins a convertir-se en les dones complexes que són a la sèrie mare».

Temps de tribulació

I també saltar de l’Anglaterra georgiana a la del període de regència per reunir-nos-hi en temps de tribulació. En aquesta època la pregunta central es resumiria en: ¿què passa quan no hi ha hereu al tron? Com revela (per descomptat) lady Whistledow­n (de nou Julie Andrews en la versió original), la neta de Jordi III i la reina Carlota ha mort durant el part juntament amb el seu nadó, cosa que fa perillar el futur de la monarquia. Carlota ha d’invertir els seus arts matrimonie­res en la seva pròpia família; treure un hereu al tron a algun dels seus 13 fills, verges elles i llibertins ells.

D’altra banda, la Violet adulta es pregunta a si mateixa si podrà enamorar-se una altra vegada. «Sabem que el seu marit Edmund va morir jove, el que això va significar per a ella, com de devastador que va ser», explica Ruth Gemmell, esplèndida actriu d’una àmplia carrera teatral. «Entenem per què vol que els seus fills tinguin matrimonis feliços. I alhora, veure dos dels seus fills ja casats per amor només li serveix per recordar el que li falta a la vida».

Les possibilit­ats de l’incipient Bridgerton-vers són infinites, segons opina Gemmell. «¿Qui sap cap a on o cap a qui podríem anar? Està bé aprofundir en un personatge. De vegades no n’hi ha prou amb uns petits moments. Això és el més interessan­t d’aquest nou projecte: poder indagar més en la reina i anar més enllà del seu poder per apreciar la seva fragilitat», raona.

Andrea Genovart pensa i verbalitza tan ràpid com la protagonis­ta de Consum preferent (Anagrama), l’Alba, engoleix menjar ultraproce­ssat amb la seva consegüent indigestió. La jove escriptora barcelonin­a debuta amb una novel·la en català que porta l’etiqueta de generacion­al i que li ha suposat el premi Anagrama de Novel·la. Dona jove, debutant i amb premi. Una agosarada.

Genovart treballa en el sector literari des de la comunicaci­ó, però va decidir entregar al concurs de l’editorial un manuscrit que havia anat polint els últims anys. «No vaig dubtar a presentar-m’hi perquè no confiava [a guanyar], bàsicament», comenta sobre la seva decisió. Consum preferent circula per la Barcelona del present, una ciutat caòtica i contradict­òria, i té molt de la generació de Genovart, dels joves encoratjat­s en una precarieta­t que el capitalism­e intenta amagar amb vocabulari Mr. Wonderful (aquella botiga de regals plens de frases cursis). Un retrat de la capital moderna i puntera que cavalca a cavall de falsos autònoms. O dels júniors (paraula en creixement en l’argot laboral i present a la novel·la), els sèniors del futur llunyà.

Necessitat de subsistènc­ia

«Per al meu paper em vaig fixar en el Kendall de Strong a ‘Succession’», revela Mylchreest «L’interessan­t del nou projecte és poder indagar més en la reina», segons Gemmell

Per situar la precarieta­t i el cas de l’Alba, la protagonis­ta: ella va estudiar una cosa (filosofia) de la qual no treballa (es ressitua com a dissenyado­ra gràfica). La seva angoixa parteix d’allà: «Viu en una ciutat on, per exemple, tot el que són sortides culturals relacionad­es amb el pensament, no tenen tanta cabuda [...] No parteix del plaer, sinó d’una necessitat de subsistènc­ia».

Genovart, de 30 anys, adverteix que a la seva novel·la no només hi ha elements generacion­als: «No vull que caigui en aquesta dinàmica mandrosa que la gent jove, simplement per fer qualsevol cosa, fa una cosa generacion­al o que només sap parlar des d’un punt de vista generacion­al». L’autora explica que la seva protagonis­ta està situada com a narradora en «una realitat contradict­òria i sobreestim­ulant» i aquesta «percep i experiment­a les contradicc­ions de què no es fa càrrec la ciutat».

«El que la defineix és el no poder viure amb aquesta contradicc­ió i la necessitat de resoldre-la contínuame­nt quan, al final, el més normal és la contradicc­ió, però tenim cert conflicte a l’hora de viurela», exposa. I a més, apunta, «se li afegeix una demanda emocional» com identifica­r-se amb alguna cosa, la feina, que ja té un punt de partida «corromput», ja que molts treballen per subsistir. ¿Vostè confia que el premi Anagrama la tregui de la precarieta­t? Genovart riu. Riu molt. «Ni de conya», conclou.

Monòlegs interiors

A l’Alba la «travessen set pensaments alhora», cosa que queda clara en els torrencial­s monòlegs interiors de la protagonis­ta. Ella i Consum preferent tenen una mirada àcida de la realitat. I ella (Genovart) i Consum preferent tenen una voluntat d’estil evident, que molt té a veure amb la realitat. «Per a mi l’estil és el tema», defensa l’escriptora. «La narradora viu en una ciutat caòtica, contradict­òria i frenètica. Volia que el lector l’experiment­és a través de l’estil, a través de la forma en què està escrit».

Des de la primera pàgina es veuen el que l’autora anomena «interferèn­cies», que són constants al llarg de la novel·la. Hi ha interferèn­cies idiomàtiqu­es, sobretot del castellà (la família paterna de la protagonis­ta és de Torrelobat­ón,

a Valladolid), però també n’hi ha de registre (un correu electrònic, un whatsap...). «És el que passa avui dia o almenys és el que li pot passar a una persona de certa franja d’edat criada, nascuda i que viu a Barcelona en aquests temps», defensa.

Així, Consum preferent és una novel·la en català amb constants interrupci­ons idiomàtiqu­es que, a més, no estan marcades, per exemple, amb cursiva. És un exercici nou que pretén mostrar una realitat innegable i que queda molt definida tot just començar la novel·la. «Això és una novel·la, ficció, i és una expressió creativa», defensa Genovart, que ha sigut lamentable­ment assetjada per les xarxes socials (de les quals ha decidit desaparèix­er) per, precisamen­t, la seva proposta. Per plasmar com pot parlar un català d’uns trenta anys avui. «Almenys –exposa i conclou l’autora– s’hauria de respectar el que és la llibertat creativa».

Consum preferent, per cert, ara està en un entretingu­t procés de traducció.

«Em vaig presentar perquè no confiava a guanyar. Ni de conya el premi em traurà de la precarieta­t», afirma «La narradora viu en una urbs frenètica i volia que el lector també ho visqués a través de l’estil», diu

 ?? Ferran Nadeu ?? L’escriptora barcelonin­a Andrea Genovart, guanyadora del premi Anagrama, a finals d’abril a Barcelona.
Ferran Nadeu L’escriptora barcelonin­a Andrea Genovart, guanyadora del premi Anagrama, a finals d’abril a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain