El Periódico - Català

Deco, el gran candidat de Laporta

El president del Barça elegirà una figura de la seva confiança per ocupar el buit de Mateu Alemany. Incertesa sobre la continuïta­t de Jordi Cruyff. L’exinternac­ional portuguès, ara agent, és la principal alternativ­a al càrrec.

- JOAN DOMÈNECH

El Camp Nou cau de vell, però també sacsejat pels cops sísmics que provoquen els seus ocupants. L’anunciat comiat de Mateu Alemany ha generat un altre moviment tectònic en les estructure­s del Barça. És la quarta pèrdua sensible i simptomàti­ca de la junta de Joan Laporta, amb prou feines transcorre­guts dos anys del mandat inaugurat el 7 de març del 2021. Deco és el gran candidat a substituir-lo.

La marxa d’Alemany a les portes d’un mercat «interessan­t», com va dir l’executiu dissabte, deixa el Barça en una situació delicada, per més que el director de l’àrea de futbol s’hagi compromès a acabar totes les seves tasques de remodelaci­ó de la plantilla. Això deia la nota oficial emesa pel club a les 22.15 hores, apagant els ecos inicials del triomf blaugrana sobre l’Osasuna que acostava encara més la conquista de la Lliga.

Comprar sense gastar

Una situació delicada pel pes específic d’Alemany a l’organigram­a futbolísti­c i per la tasca crucial que havia d’exercir aquest estiu. Més fins i tot que la campanya passada. Llavors va tenir l’impuls de les diferents palanques per fitxar i esquivar el rígid límit salarial de LaLiga. Ara haurà de reforçar la plantilla per competir a Europa jugant amb altes i baixes, però amb l’exigència de rebaixar la despesa esportiva en gairebé 200 milions. Sense Alemany, la responsabi­litat recaurà en Jordi Cruyff, el segon en l’escalafó, tret que Laporta imposi un substitut. O que Jordi decideixi renunciar. Alemany acabarà la feina encomanada «tot i que alguna operació es culmini en l’últim instant del mercat», deia la nota.

El club ha obert, no obstant, un període d’elecció per reposar la figura que perd perquè algú haurà d’elegir i decidir. I aquest algú serà escollit per Laporta directamen­t, que confiarà el càrrec en un personatge pròxim i de sencera confiança. En l’anàlisi de candidats, cobra força la figura de Deco, exjugador del Barça en el seu primer mandat (2004-08) i que ara exerceix d’agent de futboliste­s –ho és de Raphinha– i assessor esportiu. Actualment segueix el mercat brasiler. Una condició obligatòri­a per accedir al càrrec seria renunciar a la seva empresa de representa­ció.

El setè de la Premier

Marxa Alemany per una confluènci­a de raons, l’espoleta de les quals és una gran oferta de l’Aston Villa que multiplica el seu sou al Camp Nou, retallat inicialmen­t per les estretors econòmique­s del Barça. Laporta va contestar a l’executiu mallorquí que ni podia igualar-li l’oferta. El setè classifica­t de la Premier League pot convulsar el líder de la Lliga, cosa que hauria de despertar una reflexió de Javier Tebas com a president del futbol profession­al espanyol. No només oferint-li un contracte inigualabl­e, sinó l’estabilita­t d’un projecte en un campionat competitiu.

L’elecció d’Alemany per l’Aston Villa ve donada per la presència d’Unai Emery a la banqueta i la de Damià Vidagany com a coordinado­r de futbol. Tots tres van coincidir per haver passat pel convuls València de Peter Lim. Emery va abandonar el Vila-real l’octubre per anar a Birmingham, atret per «un projecte a llarg termini». El Villa, llavors, només havia guanyat tres partits en 13 jornades i estava a un punt del descens. Ara és setè, empatat amb el Tottenham Hotspur que posseeix l’última plaça europea de la pròxima campanya. Quan, se suposa, que començaria a intervenir Alemany, tot i que potser simultanie­gi els dos clubs.

A més de la superior oferta econòmica, Alemany se’n va per les interferèn­cies en la seva feina per part d’alguns integrants del club. Més enllà de la controvèrs­ia que va poder tenir amb Xavi Hernández a compte de l’estratègia a seguir per a la renovació d’Ousmane Dembélé el gener del 2022, l’executiu i l’entrenador han mantingut una estreta relació, juntament amb Jordi Cruyff i Òscar Hernández, el germà de Xavi en les reunions tècniques.

El pla per recuperar Messi

Alemany va negociar la passada setmana en nom del Barça el pla de viabilitat que acceptaria LaLiga per als marges del fair play salarial que permetessi­n al club abordar els fitxatges que pretén fer; entre els quals la recuperaci­ó de Lionel Messi dos anys després de la seva marxa. La marxa d’Alemany va coincidir amb l’anunci del càstig del PSG a Messi (dues setmanes de feina i sou) que tanca definitiva­ment la seva estada a París.

Les dissension­s d’Alemany tenen més a veure amb la gestió del club en les negociacio­ns i els compromiso­s adquirits en fitxatges i baixes, un terreny que hauria de competir només al quartet tècnic. Hi ha hagut aparicions d’agents i intermedia­ris inesperade­s que no formaven part del pla dissenyat per la cúpula esportiva.

L’exjugador és ara l’agent de Raphinha, però està disposat a deixar la seva empresa

 ?? Alejandro García / Efe ?? Anderson Luís de Souza ‘Deco’, a la llotja del Camp Nou.
Alejandro García / Efe Anderson Luís de Souza ‘Deco’, a la llotja del Camp Nou.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain