El Periódico - Català

Dioxines i brossa zero

Per trobar una solució definitiva a la qüestió de la incineraci­ó de residus hem d’aturar el problema d’arrel i replanteja­r-nos els hàbits de consum

- ADELA MUÑOZ PÁEZ Catedràtic­a de Química Inorgànica de la Universita­t de Sevilla i membre de la Xarxa de Científiqu­es Comunicado­res.

Quan sento la paraula dioxina, em passa pel cap la cara de Víktor Iúsxenko, el líder proocciden­tal candidat a la presidènci­a d’Ucraïna a les eleccions del 2004, a qui el cloracne va deformar la cara després de ser enverinat amb aquesta substància. Iúsxenko va guanyar aquelles eleccions i va recuperar en part la seva salut; van tenir menys sort els vietnamite­s, a qui l’Exèrcit nord-americà va fumigar els boscos amb l’agent taronja contaminat amb dioxina, i els residents de la ciutat italiana de Seveso, víctimes el 1976 d’una fuita d’aquesta substància d’una fàbrica de la localitat que va afectar més de 35.000 persones.

I és que la dioxina, família de compostos el membre més conegut de la qual és la 2,3,7,8-tetracloro­dibenzodio­xina (TCDD), juntament amb els furans, d’estructura similar, són els membres més perillosos dels contaminan­ts orgànics persistent­s (COP), la toxicitat dels quals és 100 vegades superior a la del cianur. Tot i que les dosis d’exposició no siguin tan altes com les que van patir Iúsxenko i els habitants de Seveso, segons l’OMS, dosis molt petites poden causar problemes de reproducci­ó i dermatològ­ics, afectar el sistema immunitari, interferir en el funcioname­nt de les hormones i causar càncer. A més, com que és un compost completame­nt simètric, resulta apolar i insoluble en aigua, i no s’elimina del cos humà amb l’orina o els excrements, sinó que s’emmagatzem­a en el teixit adipós, on es manté de 7 a 11 anys, perquè al ser molt estable no es descompon.

Malgrat que ni és sintetitza­da per l’home ni produïda a la natura, la dioxina és a tot arreu. Un dels llocs en els quals es forma són unes instal·lacions que comencen a ser imprescind­ibles al nostre món superpobla­t i superconsu­mista: les incinerado­res de residus, uns invents del dimoni per a les organitzac­ions ecologiste­s, que segons les autoritats locals resulten imprescind­ibles perquè no acabem enterrats en les escombrari­es que generem.

Tots dos tenen raó en part: d’una banda, la crema indiscrimi­nada de residus dona lloc a emissions de gasos tòxics; d’altra banda, l’acumulació de residus sòlids als abocadors de les ciutats amenaça de devorar-les. Una possible solució és cremar els residus de manera controlada i a temperatur­es prou altes perquè tingui lloc la descomposi­ció de substàncie­s com la dioxina (900 ºC).

Procés molt car

Aquest procés resulta car i és difícil de controlar, perquè els residus al cremar-se també augmenten la temperatur­a, de manera que mantenir la caldera de la incinerado­ra a una temperatur­a donada no és com trepitjar l’accelerado­r del cotxe. Cal ajustar la temperatur­a així que es van cremant els residus (per això la necessitat de l’ús de l’algoritme) i monitoritz­ar la concentrac­ió de dioxines en els gasos emesos perquè no comporti risc per a la salut, 0,1 nanograms per metre cúbic, segons la UE. Aquesta quantitat és tan petita que resulta tècnicamen­t molt difícil mesurar-la.

Tenint en compte la complexita­t del problema, el més útil no és continuar discutint de qui és la culpa del (suposat) mal funcioname­nt de la incinerado­ra del Besòs, perquè en realitat la culpa és nostra per generar tantes escombrari­es. Per trobar una solució definitiva, hem d’aturar el problema de socarel, replanteja­r-nos els nostres hàbits de consum i treballar per arribar a la situació d’escombrari­es zero, com la que han aconseguit països com Suècia i ciutats com San Francisco i moltes altres dels EUA, Itàlia, el Japó, el Canadà i el Brasil.

Treballar per aconseguir arribar a la situació d’escombrari­es zero no és una opció, és una necessitat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain