El Periódico - Català

El fiscal demana que la Guàrdia Civil avaluï si Tersa va delinquir

▶ El ministeri públic detecta infraccion­s de la normativa mediambien­tal en les xifres

- JORDI RIBALAYGUE J. G. ALBALAT

El fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Víctor Castells, ha sol·licitat a la jutge de Badalona que porta el cas Tersa que requereixi a la Guàrdia Civil un informe que analitzi si la incinerado­ra de Sant Adrià de Besòs ha superat els valors d’emissió de contaminan­ts fixats en la normativa mediambien­tal. La petició es basa en les dades aportades al procés per la Xarxa d’Emissions Atmosfèriq­ues de Catalunya (XEAC), que indiquen que en certes jornades es van depassar els límits fixats, tal com han comprovat EL PERIÓDICO i la fiscalia. El Departamen­t d’Acció Climàtica al·lega ara que les referèncie­s remeses al jutjat són «errònies».

En el cas que la jutge ho avali, el dictamen haurà d’anar a càrrec de la Unitat Tècnica-Oficina Nacional Central (UCOMA) de la Direcció del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (Seprona), a qui s’haurà de donar trasllat de les dades de la XEAC. En els esmentats arxius, consten milions de mesurament­s fets en continu del 2017 al 2021. La seva lectura permet veure que certes quantitats no serien correctes, segons els valors que marca la instrucció tècnica de vigilància i control de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i el que s’estableix al reial decret que aprova el reglament d’emissions industrial­s.

Sense suspendre l’activitat

En concret, la fiscalia ha detectat en les dades aportades per la XEAC que en determinat­s dies i hores es van depassar les emissions permeses de partícules suspeses totals (PST), mercuri, àcid clorhídric, monòxid de carboni i compostos orgànics. El ministeri públic considera que existeixen uns límits màxims que no poden ser superats per part de Tersa, en compliment de la normativa.

Aquesta disposició detalla quins components han de ser mesurats en continu i comunicats a la Generalita­t i què s’ha de fer si hi ha una anomalia. La norma és molt clara: «En cas d’avaria, el gestor de la instal·lació reduirà o aturarà el funcioname­nt de la instal·lació tan abans com sigui possible fins que aquest es pugui reprendre amb normalitat». La planta de Sant Adrià no es va parar entre els mesos del 2018 i els del 2019 que les llista del Govern reflecteix­en un possible excés d’emissions. Tersa al·lega a preguntes d’EL PERIÓDICO que no es van excedir dels barems legals, per la qual cosa nega que hi hagués motiu per suspendre l’activitat.

El fiscal també sol·licita que les dades d’emissions siguin traslladad­es a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalita­t perquè l’equip tècnic determini si, en vista d’aquests registres, es va produir per part de Tersa un reiterat incomplime­nt dels límits d’emissió establerts en l’autoritzac­ió mediambien­tal que va atorgar a la planta i en les disposicio­ns legals, segons les mateixes fonts.

Si la informació remesa al jutjat és errònia, com diu l’Executiu català, haurà de justificar com es va originar aquesta equivocaci­ó. L’acusació pública, a més, insta el director de la incinerado­ra perquè manifesti si hi va haver un funcioname­nt irregular en la planta entre el 2017 i el 2021 i si va ser comunicat a la Generalita­t.

Eloi Badia, imputat

El regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona i president de l’empresa pública Tersa, Eloi Badia, va declarar l’11 d’abril davant la jutge que la planta de tractament de residus urbans compleix la normativa i disposa de l’autoritzac­ió mediambien­tal d’Acció Climàtica. El regidor està imputat per un delicte ecològic. També va comparèixe­r al jutjat el cap d’exportació d’aquesta companyia, F. R. G., que també està sent investigat.

Per la seva banda, Tersa defensa que no va depassar els llindars de contaminac­ió i que va comunicar amb rigor les emissions que va generar durant el període investigat. En el seu descàrrec, esgrimeix uns informes amb resums mensuals d’emissions publicats a la web de la Generalita­t, dels que no es desprenen indicis d’incomplime­nt. La companyia diu estar «tranquil·la» davant les sospites i recalca que els representa­nts d’Acció Climàtica que han testificat al jutjat han assegurat que la companyia es va atenir a la llei en tot moment.

 ?? Zowy Voeten ?? Un noi juga amb la seva gossa prop de la incinerado­ra, la setmana passada.
Zowy Voeten Un noi juga amb la seva gossa prop de la incinerado­ra, la setmana passada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain