El Periódico - Català

Jamaica es planteja un referèndum sobre la monarquia

▶ El Govern de l’illa vol decidir el 2024 si Carles III ha de continuar sent el seu rei

- L. P.

El Govern de Jamaica vol celebrar l’any que ve un referèndum per decidir si es desvincula de la monarquia britànica. A més d’al Regne Unit, Carles III és el cap d’Estat de 14 països més que després d’independit­zar-se de l’imperi britànic van optar per mantenir aquest llaç. No obstant, cada vegada la llista és més reduïda. En una entrevista a Sky News, la ministra d’Assumptes Legals i Constituci­onals de Jamaica, Marlene Malahoo Forte, va afirmar que la coronació ha accelerat els plans del país per convertir-se en una república. «Molts jamaicans tenien un carinyo i s’identifica­ven amb la reina Isabel II. Quan Jamaica es va independit­zar, la reina Isabel ja estava al tron. Però no s’identifiqu­en amb el rei Carles», va explicar.

Entre les causes d’aquesta decisió també hi ha la «complexa» relació amb el Regne Unit i el «passat dolorós del colonialis­me i del comerç d’esclaus». Segons la Biblioteca Nacional de Jamaica, la Gran Bretanya va traslladar per força a aquest estat caribeny 600.000 africans, i es va convertir en un dels traficants d’esclaus més grans a l’Atlàntic del segle XVIII. L’any passat, la visita del príncep Guillem i la seva dona va generar una gran controvèrs­ia. En un discurs, l’avui príncep de Gal·les va afirmar que «l’esclavitud va ser abominable» i «mai hauria d’haver passat». Però aquelles paraules van saber a poc als descendent­s dels esclavitza­ts. «Un pas en la direcció correcta, però no prou. Si reconeixes que està malament, ¿per què no una disculpa? ¿És perquè és possible que hagis de tornar la riquesa de la monarquia?», va remarcar Malahoo Forte, abans d’exigir explícitam­ent «reparacion­s» al Regne Unit pels ultratges comesos.

Projecte de llei

El Govern pretén presentar aquest maig un projecte de llei de nova Constituci­ó al Parlament, l’aprovació del qual podria portar nou mesos. Després d’això, se celebrarà un referèndum sobre si es desitja o no continuar tenint Carles III com a rei. Si finalment Jamaica es converteix en una república, seguirà els passos de Barbados, que el 2021 va tallar els llaços amb la monarquia després de 400 anys de domini britànic. També es podrien plantejar en un futur abandonar la corona Belize, Santa Lucía o San Vicente y Granadinas. I Austràlia ha anunciat la seva voluntat de celebrar un nou referèndum després del de 1999, tot i que no ha posat cap data.

A més, organitzac­ions i líders indígenes de 12 països de la Commonweal­th han reclamat al rei Carles que es disculpi per l’impacte de la colonitzac­ió britànica –«genocidi», «esclavitud» i «saqueig»– als pobles originaris aprofitant la cerimònia de coronació. Així mateix, sol·liciten que la Corona «redistribu­eixi la riquesa» arrabassad­a a aquestes comunitats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain