El Periódico - Català

L’atac amb drons al Kremlin genera incredulit­at entre experts i governs

▶ Els especialis­tes creuen que el Govern de Putin intenta tensionar la societat per justificar «atrocitats» a Ucraïna i «més repressió» a Rússia

- MARC MARGINEDAS

L’estiu-tardor del 2016, viure als voltants del Kremlin es va convertir en un malson per als moscovites residents al centre de la ciutat. Els dispositiu­s GPS i els navegadors es van començar a tornar bojos; en alguns casos, simplement deixaven de funcionar; en d’altres, l’afectat era teletransp­ortat a l’aeroport de Vnúkovo, a una trentena de quilòmetre­s del centre. La disfuncion­alitat, a més, afectava tota mena de mòbils, GPS o GLONASS, l’alternativ­a russa als navegadors occidental­s. Els taxistes es queixaven que les aplicacion­s funcionave­n molt malament quan es trobaven als voltants del Kremlin.

Els navegadors dels participan­ts en una marató es van silenciar al passar pel centre moscovita. Algú s’ho va prendre de broma, com Aleksandr Mamaev, que va afirmar en un tuit que pot-ser, al recinte emmurallat des d’on Vladímir Putin dirigeix el país, era possible que hi visqués «una espècie rara de pokémons» que el president no voldria «entregar». D’altres, com Constantin­e Konovalov, es van limitar a expressar indignació per veure a la seva ubicació actual l’esmentat aeròdrom moscovita. La resposta a aquest desgavell la va donar a aquest diari Serguei Osedelko, soci i especialis­ta en temes de seguretat en telèfons i internet de Notamendia, una empresa russa del sector. Les interferèn­cies tenien l’«origen en equips situats a l’interior del Kremlin» que intenten «enganyar drons i avions no pilotats».

La raó de tot això: la majoria dels drons estan programats per no volar als voltants d’aeroports amb gran trànsit. La fortalesa del Kremlin és, sense cap mena de dubtes, un dels llocs més segurs de la Federació Russa. I portar a terme un atac al cor del poder a Moscou mitjançant un avió no pilotat com va passar la nit de dimecres a dijous ja són paraules majors, raó per la qual hi ha un absolut escepticis­me respecte a l’autoria de l’atac, que Moscou atribueix a Ucraïna, sota la tutela dels EUA, tant entre els experts com entre els governs occidental­s. «És molt teatral, pensat per ser fotografia­t», va assegurar des de Washington a El PERIODICO David Satter, periodista i expert en Rússia, el primer autor que va caracterit­zar com a atemptats de falsa bandera les explosions del 1999 a Moscou i altres ciutats russes, que van impulsar la popularita­t del llavors primer ministre Vladímir Putin i li van concedir una justificac­ió per llançar la segona guerra de Txetxènia.

Atac autoinflig­it

«El dany ha sigut mínim, tothom (els funcionari­s) ha tornat a la feina amb normalitat i Putin normalment a aquelles hores no és al Kremlin», destaca Satter. Tot això empeny a pensar al periodista que es tracta d’un atac autoinflig­it «per augmentar la tensió en la societat» i dotar el règim de «noves excuses o per cometre més atrocitats a Ucraïna, o per incrementa­r la repressió interior o les dues coses alhora». I l’única opció alternativ­a que preveuria és la possibilit­at que l’autoria recaigués en «un grup radical dins de Rússia que hauria portat a terme sabotatges i els mortals atemptats contra Dària Dúguina (la filla del pensador ultra Aleksandr Duguin) o el bloguer radical Vladen Tatarski».

Idèntica incredulit­at va rebre la notícia entre els governs occidental­s. «Nosaltres no tenim res a veure amb això», va respondre el portaveu de Seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby. El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va afirmar que «tot el que ve del Kremlin s’ha d’agafar amb summa cautela», mentre que la seva homòloga de França, Catherine Colonna, va considerar que l’atac era «estrany» i «bastant poc comprensib­le».

Mikhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va qualificar l’incident de «muntatge» mentre que la guinda de la incredulit­at la va posar l’Institut d’Estudis sobre la Guerra (ISW): «Seria una vergonya per a Rússia» que els seus sistemes de defensa antiaèria no haguessin pogut impedir un atac amb drons a un objectiu «tan emblemàtic».

La fortalesa de Moscou és, sense cap dubte, un dels llocs més segurs de la Federació

 ?? Maxim Shipenkov / Efe ?? Un vehicle policial davant el recinte del Kremlin, ahir a Moscou.
Maxim Shipenkov / Efe Un vehicle policial davant el recinte del Kremlin, ahir a Moscou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain