El Periódico - Català

Zelenski demana a la Haia un tribunal per als «crims» de Putin

- MARINA FERRER

«És la nostra responsabi­litat històrica castigar aquesta guerra d’agressió per evitar altres guerres d’agressió», va argumentar el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, des de la seu del Tribunal Penal Internacio­nal (CPI) de la Haia. És a dir, el tribunal davant el qual vol veure el president de Rússia, Vladímir Putin, com a responsabl­e dels crims de guerra comesos no ja des de l’inici de la invasió del seu país, el febrer del 2022, sinó des del 2014, arran de l’annexió de la península de Crimea. Putin «ha de ser condemnat pels seus crims i ha de ser aquí», va prosseguir Zelenski, per a qui només un tribunal especial pot garantir que es castiguin «els crims de l’agressió russa».

Comparteix­en el seu parer fins a 35 països, segons Kíiv. Inclosos els Països Baixos, on va anar ahir en una visita no anunciada, o els cinc estats nòrdics –Suècia, Dinamarca, Noruega, Islàndia i Finlàndia– amb els líders dels quals s’havia reunit dimecres, a Hèlsinki. Els Estats Units –país que no ha reconegut l’Estatut de Roma de la CPI, com tampoc Rússia– opta per un tribunal «híbrid», amb participac­ió de la justícia ucraïnesa.

Kíiv vol avions

Fa setmanes que Kíiv anuncia una contraofen­siva que, segons Zelenski, requeriria els avions de combat occidental­s que fins ara els seus aliats no es decideixen a subministr­ar-li. Els preparatiu­s estan gairebé tancats, assegura Kíiv. Però dia a dia se succeeixen els atacs russos sobre poblacions ucraïneses que, com el de Kherson ahir, van deixar 23 civils morts. Només a l’abril, segons va relatar Zelenski davant la CPI, Rússia ha comès més de 6.100 crims de guerra a Ucraïna, amb un total de 207 civils morts. La presència del líder ucraïnès a l’Haia era exponent de la recerca de la justícia universal per fer respondre Putin per aquests crims.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain