El Periódico - Català

Sánchez i Sunak apunten a un pacte sobre Gibraltar «al més aviat possible»

▶ Els presidents espanyol i britànic aborden en una conversa telefònica l’encaix de la colònia després del Brexit

- MARIO SAAVEDRA

Va ser una trucada de telèfon, a petició de Londres i programada anteriorme­nt. El president Pedro Sánchez i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, van parlar ahir de Gibraltar. Segons els seus comunicats, tots dos s’han mostrat en sintonia sobre la importànci­a que es tanqui «al més aviat possible» un acord sobre la relació de la colònia britànica amb la UE després del Brexit.

Però el text es resisteix, després de 13 rondes de negociació, sense avanços rellevants en els últims mesos, segons fonts coneixedor­es. Entre els principals esculls hi ha la gestió de l’aeroport, la presència d’agents espanyols a Gibraltar per controlar el trànsit d’entrada de persones, els impostos aplicables, el futur de la base militar britànica al Penyal i el control del trànsit dels milers de soldats britànics que passen cada any.

El desembre passat, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va posar una mena d’ultimàtum i va dir que és el Regne Unit qui ha d’acceptar el text que ha presentat la UE, acordat per Espanya. Des d’aleshores, s’ha donat l’ordre a les tres capitals implicades (Londres, Madrid i Brussel·les) d’accelerar les negociacio­ns. Totes les parts treballen amb un calendari endimoniat: hi ha eleccions generals tant a Espanya com a Gibraltar aquest any. I des de juliol, Sánchez presidirà el Consell de la UE. No seria estètic que fos en aquell semestre quan la UE acordés amb el Regne Unit un acord rellevant per a Espanya.

L’acord es resisteix

La UE, amb Espanya, i el Regne Unit, amb presència de Gibraltar, negocien des de fa gairebé dos anys els detalls d’un acord que serveixi per permetre el pas fluid de persones i mercaderie­s a través del reixat que separa la colònia de la resta d’Espanya. Des de la sortida del Regne Unit de la UE s’ha mantingut Gibraltar en unes condicions especials, però temporals. S’ha de buscar una solució definitiva per realitzar els controls de l’Espai Schengen. En el més optimista dels escenaris, aquest reixat desapareix­eria i es crearia una «zona de prosperita­t compartida» entre Gibraltar i el Camp de Gibraltar, a Cadis. En el més pessimista, hi hauria un GiBrexit dur i el penyal quedaria separat de la resta d’Europa per una frontera com la de qualsevol altre país. Sánchez i Sunak han coincidit «en la importànci­a de tancar un acord adequat al més aviat possible», segons el comunicat inicial de Downing Street. Des de la Moncloa s’ha informat després de la importànci­a d’«arribar a un acord que sigui beneficiós per a la prosperita­t compartida a la zona».

 ?? ?? El penyal de Gibraltar.
El penyal de Gibraltar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain