El Periódico - Català

Sánchez celebra que Brussel·les harmonitzi el delicte de malversaci­ó

▶ El president evita aclarir si recolza la proposta de la CE per endurir les penes

- JUAN RUIZ SIERRA

Pedro Sánchez va revelar ahir el seu suport a la iniciativa de la Comissió Europea per harmonitza­r, a través d’una directiva, els delictes de malversaci­ó a tota la UE. La proposta de Brussel·les, que encara ha de negociar-se amb els estats membre i el Parlament comunitari, obligaria Espanya a tornar a endurir les penes associades a aquest tipus, que el PSOE i Unides Podem van reformar juntament amb ERC fa tot just mig any amb la vista posada en els judicis, ja celebrats o per celebrar, sobre el referèndum independen­tista de l’1-O.

D’acord amb la Comissió, la malversaci­ó ha de ser castigada amb sancions de presó la durada màxima de les quals sigui de 5 anys com a mínim. La recent modificaci­ó del Codi Penal espanyol, en canvi, inclou dos tipus atenuats castigats menys severament.

El president del Govern, que va comparèixe­r a la Moncloa juntament amb el seu homòleg colombià, Gustavo Petro, no va voler entrar en aquesta qüestió, argumentan­t que es tracta només d’una proposta embrionàri­a per part de la Comissió. Però sí que va celebrar la iniciativa en si mateixa. «Estem en la fase inicial. És una bona notícia que s’harmonitzi la legislació europea per lluitar contra la corrupció. A Espanya l’agafa amb els deures fets. En la reforma vam incorporar el delicte d’enriquimen­t il·lícit, que no apareix en altres ordenament­s europeus», va assenyalar Sánchez. Brussel·les, no obstant, no diferencia en la seva proposta sobre si el delicte s’ha comès per aconseguir un enriquimen­t personal o no.

En qualsevol cas, si el nou enduriment de les penes de la malversaci­ó es porta finalment a terme abans que acabi aquesta legislatur­a, cosa que sembla impossible, el PSOE comptaria amb el suport del PP. El líder dels conservado­rs, Alberto Núñez Feijóo, va oferir els seus vots per a aquesta reforma penal, així com per recuperar el delicte de sedició, que socialiste­s, morats i republican­s van derogar fa sis mesos. Si Sánchez no fa el pas per restablir aquest tipus, que va motivar les condemnes més greus als líders independen­tistes, el PP ho farà, va insistir Feijóo, si aconseguei­x arribar a la Moncloa després de les generals del desembre.

«Espanya té els deures fets», diu el dirigent en la seva roda de premsa conjunta amb Petro

Xoc amb Ayuso

Dos dies després de l’enfrontame­nt amb Isabel Díaz Ayuso, motivat per la decisió de la Comunitat de Madrid d’impedir al ministre Félix Bolaños pujar a la tribuna dels actes que celebraven el Dos de Maig, el cap de l’Executiu va fer la seva valoració de l’esdevingut. Els socialiste­s no van voler entrar excessivam­ent al xoc amb Díaz Ayuso, per evitar que la seva figura creixi encara més davant les eleccions del 28 de maig, però Sánchez es va mostrar contundent. «Hi ha una cosa que no podem oblidar: unes mínimes regles per a la convivènci­a. En una democràcia s’han de respectar les regles i les institucio­ns, amb independèn­cia del territori i de quin color polític governi. El rellevant és sempre respectar les regles. Perquè si no es respecten, qui no la respecta perd tota la raó», va assenyalar el president.

 ?? Marcelo del Pozo / Reuters ?? Flamencs beuen aigua al parc nacional de Doñana.
Marcelo del Pozo / Reuters Flamencs beuen aigua al parc nacional de Doñana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain