El Periódico - Català

El PP aparca la tramitació de la llei de Doñana fins que passi el 28M

▶ Els populars asseguren que tot i així la norma es pot aprovar abans de l’estiu

- ISABEL MORILLO

La tramitació de la proposició de llei de Doñana que el PP i Vox dirigeixen al Parlament andalús es congelarà fins que passin les eleccions del 28M. Fins aleshores no s’esperen més tràmits a la Cambra autonòmica. Només després és possible obrir una negociació per buscar sortides que permetin retirar una llei sobre la qual la Comissió Europea ha dit que infringeix el dret comunitari i les directives europees i que podria portar sancions des de Brussel·les.

La norma va ser registrada per tràmit d’urgència i això no canvia, insisteixe­n fonts de l’Executiu andalús. Els terminis es compliran i es pot aprovar abans que al juliol la Cambra se’n vagi de vacances. «Ningú retira res». La Comissió de Foment ara haurà de seguir la tramitació de la proposició destinada a ampliar les hectàrees de regadiu a la corona nord del Parc Nacional de Doñana. El següent pas és fixar el calendari de compareixe­nts i donar llum verda perquè els agents polítics, econòmics i socials passin pel Parlament a donar la seva opinió sobre el text. El PP i Vox han demanat que vagi a la Cambra la vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Entre els citats hi ha també els grups ecologiste­s i noms rellevants de la comunitat científica.

La proposició, que ha ocasionat un greu enrenou amb ecos a Brussel·les i enfronta la Junta i el Govern,

es va posar a caminar el 12 d’abril amb els vots del PP i Vox i una dura oposició de la resta de grups , l’alerta de la comunitat científica i l’avís del Ministeri per a la Transició Ecològica que portaran la norma al Tribunal Constituci­onal. Ahir, Vox va aprofitar la sessió de control al Govern al Parlament andalús per desafiar Moreno, que s’ha obert a possibles canvis en funció del que demani Brussel·les i per trobar «solucions alternativ­es» amb el Govern. El president andalús advoca per trobar solucions «imaginativ­es» com la permuta de terrenys. El Govern exigeix la retirada de la norma per cridar la Junta a dialogar perquè, adverteix, no negocien «il·legalitats».

Crispació política

De l’enfrontame­nt a diverses bandes ahir al Parlament andalús va quedar clar que ara mateix no

Vox desafia Moreno, que s’obre a possibles canvis per complir els requisits de la Comissió Europea

hi ha cap qüestió, ni tan sols el conflicte a la sanitat pública, que tingui el ressò de Doñana i que apugi en el mateix grau els decibels de crispació i enfrontame­nt polític. Vox, que ha quedat diluït enmig de l’enfrontame­nt entre el president andalús i Pedro Sánchez, va mirar de reivindica­r el seu espai, deixant clar que si la iniciativa es tramita de nou al Parlament andalús és perquè ells s’hi han entossudit. «El que digui Brussel·les ens preocupa realment poc», va afirmar el portaveu de la formació ultra, Manuel Gavira.

Davant el desafiamen­t clar a la Comissió Europea, Moreno va aprofitar per marcar distàncies i deixar clar que entre el PP i Vox hi ha grans diferèncie­s: «Vostès són euroescèpt­ics i nosaltres europeiste­s», fent una crida un cop més al diàleg amb tots els agents implicats en el conflicte.

 ?? José Luis Roca ?? El president del Govern, Pedro Sánchez, al costat del seu homòleg colombià, Gustavo Petro, ahir.
José Luis Roca El president del Govern, Pedro Sánchez, al costat del seu homòleg colombià, Gustavo Petro, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain