El Periódico - Català

Argimon es deslliga del retard de la vacunació a policies

▶ L’exconselle­r de Salut assegura que ell no hauria paralitzat la inoculació del fàrmac anticovid a Guàrdia Civil i Policia Nacional

- J. G. ALBALAT

L’exconselle­r de Salut, Josep Maria Argimon, es va desmarcar ahir davant el jutge de la decisió del Govern de suspendre i ajornar el 2021, quan era secretari de Salut Pública, la vacunació de la covid dels guàrdies civils i policies nacionals destinats a Catalunya. L’ex alt càrrec va comparèixe­r al jutjat en qualitat d’imputat i va assegurar, segons les fonts consultade­s per EL PERIÓDICO, que ell no va ser el responsabl­e d’aquesta decisió, ja que la seva tasca era garantir l’arribada de vacunes per poder immunitzar tots els col·lectius, entre els quals els dos cossos policials. En aquest sentit i a preguntes de la seva advocada, Olga Tubau, el que va ser responsabl­e de Salut va explicar que ell no hauria paralitzat la inoculació d’aquests agents.

El magistrat tramita la querella interposad­a pel sindicat del Cos Nacional de Policia, Justícia Policial (Jupol), i per l’associació de la Guàrdia Civil Justícia Civil (Jucil), contra quatre representa­nts del Departamen­t de Salut i, posteriorm­ent, la va ampliar a Argimon, que llavors era el secretari de Salut Pública, i a la llavors consellera Alba Vergés. L’extitular de la conselleri­a va ser investigad­a per aquests fets al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va descartar la seva responsabi­litat directa, però va indicar que s’havia d’aclarir la tasca del seu equip. Per això, que el jutge interrogué­s ahir com a imputats Argimon i el que fos secretari del departamen­t de Salut Marc Ramentol, així com dos testimonis i membres de la Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Decisió col·legiada

Ramentol, segons les mateixes fonts jurídiques, va admetre durant la seva declaració al jutjat que va ser una decisió «col·legiada» i per motius «tècnics» i «científics» la suspensió i ajornament fins en tres ocasions de la vacunació de covid el 2021 als guàrdies civils i policies nacionals. A preguntes del jutge va especifica­r qui formava el grup que va prendre aquesta decisió, tot i que no van transcendi­r els noms dels seus components. Si aquests no figuren entre els fins ara investigat­s, no es descarta que el togat acordi citar-los en un futur. El jutge va preguntar a Ramentol si compta amb coneixemen­ts epidemiolò­gics, i l’imputat va afirmar que és metge internista de la residència del Vall d’Hebron i, per tant, sí que els té.

Els dos testimonis, un membre de la Guàrdia Civil i un altre de la Policia Nacional, van relatar al jutge els detalls que van envoltar la vacunació i el fet que se suspengués en diverses ocasions. El seu contacte era Xavier Rodríguez, cap de serveis de Salut, que és un dels càrrecs que està sent investigat i que, segons ells, els donava explicacio­ns contradict­òries sobre el retard i la suspensió de la vacunació. Primer, problemes administra­tius; segon, que no tenien vacuna, i tercer, els problemes amb AstraZenec­a. El juliol de l’any passat, quatre alts càrrecs més de la Conselleri­a de Salut imputats van atribuir el retard en la tardança al rebre el cens d’agents dels dos cossos.

 ?? Joan Cortadella­s ?? L’exconselle­r Argimon i la seva advocada, Olga Tubau, ahir.
Joan Cortadella­s L’exconselle­r Argimon i la seva advocada, Olga Tubau, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain