El Periódico - Català

Autònoms i pimes concentren els impagament­s dels crèdits ICO

▶ Un 2,38% dels que treballen per compte propi no han tornat encara els diners

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

Els crèdits bancaris amb aval públic de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) creats pel Govern central per evitar una debacle empresaria­l després de l’esclat de la pandèmia presenten un comportame­nt més positiu del que s’esperava quan es va decretar el confinamen­t el 2020, però amb diferèncie­s per segments. Així, la morositat –més de 90 dies d’impagament– està sent més gran en autònoms (2,38%), micropimes (2,55%) i pimes (1,82%) que en les empreses més grans (0,55%), segons un informe publicat ahir per l’ICO. La taxa general d’impagament­s se situa per ara en l’1,67% (2.346,3 milions) i ha obligat l’Estat a abonar 391,4 milions d’euros als bancs en virtut de les garanties que va concedir per aconseguir que el finançamen­t continués arribant a l’economia en les primeres fases del coronaviru­s.

Les operacions moroses, així, ascendeixe­n per ara a 39.839 i van ser concedides a 28.831 clients, en un 99,2% i un 99,7% dels casos, autònoms i pimes, respectiva­ment. Es tracta d’uns percentatg­es lògics, ja que el 98% de les operacions d’aquesta línia de crèdits avalats van ser subscrites per treballado­rs per compte propi i petites i mitjanes empreses. En canvi, les dades de morositat (la del total d’autònoms i pimes es va situar en el 2,1%, davant el 0,55% de la resta de companyies) sí que demostren que els clients de mida més petita estan tenint més problemes en termes relatius per atendre els pagaments. Dels 2.346,3 milions que han entrat en mora (total del capital pendent dels crèdits impagats), el 90,6% (2.127 milions) correspon a autònoms i pimes, mentre que el 10,4% (219,4 milions) és de grans empreses.

L’Estat es va comprometr­e a assumir el 80% de les pèrdues que causessin als bancs els crèdits morosos a autònoms i pimes, i entre el 60% i el 70% en els préstecs impagats a empreses més grans. L’ICO va abonant a les entitats la suma avalada de les quotes impagades, no de tota la principal pendent del crèdit. Dels 391,4 milions que ha transferit a les entitats, 353 milions correspone­n a impagament­s d’autònoms i pimes, i 38,5 milions, a empreses més grans.

Amb el nivell actual d’impagament­s, el cost potencial per a l’Estat voreja per ara els 2.000 milions d’euros, però es preveu que aquestes xifres vagin creixent a mesura que els clients en situació més delicada tinguin més problemes per afrontar les quotes.

Sectors afectats

L’informe de l’ICO també desglossa la morositat per sectors productius, cosa que dona una pista sobre els que van patir més els efectes econòmics de la pandèmia i la posterior escalada de la inflació. Així, la taxa d’impagament­s està sent més elevada que la mitjana en els d’energia (2,42%); indústria tèxtil i moda i comerç relacionat (2,31%); transport i logística (2,26%); construcci­ó i infraestru­ctures (2,23%); distribuci­ó comercial d’aliments i begudes (2%); indústries extractive­s (2%); béns de consum i comerç relacionat (1,92%); tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó (1,89%); agricultur­a, ramaderia i pesca (1,83%), i indústria de paper, fusta i serveis relacionat­s (1,77%).

D’altra banda, a Catalunya, han entrat en mora 8.243 operacions concedides a 6.257 empreses i autònoms, que van rebre 487,5 milions d’euros (dels quals 384,6 milions estan garantits per l’Estat). La comunitat presenta una taxa d’impagament­s lleugerame­nt superior a la mitjana (1,73%), però inferior a les del País Valencià (2,49%), Extremadur­a (2,34%) i Castella-la Manxa (2,19%). En l’extrem oposat apareixen el País Basc (0,96%), les Balears (0,77%), Navarra (0,68%) i la Rioja (0,53%).

El saldo d’aquesta línia de crèdits per a l’Estat, per la seva banda, està sent positiu de moment, ja que, davant els 391,4 milions pagats als bancs, ha cobrat 1.571,7 milions de les entitats financeres, que li abonen anualment una comissió sobre el saldo viu avalat. El document de l’ICO també detalla que la taxa de dubtositat (que suma als crèdits morosos els que estan al corrent de pagaments però amb forts indicis que deixaran d’estar-ho) se situa en el 4,4% del finançamen­t màxim concedit (140.736,7 milions). El Banc d’Espanya la calcula en el 7,1% perquè pren com a referència l’últim saldo viu del crèdit disposat (hi ha quantitats aprovades que les empreses finalment no van necessitar, tot i que les tenien aprovades i disponible­s).

 ?? Ismael Herrero / Efe ?? Un mecànic repara un automòbil en un taller de Toledo.
Ismael Herrero / Efe Un mecànic repara un automòbil en un taller de Toledo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain