El Periódico - Català

La Guerra Freda es repeteix, però no tant

Per molt que s’esgrimeixi tota una bateria d’armes, comercials i tecnològiq­ues, no serà fàcil desenredar la intricada xarxa de relacions entre els Estats Units i la Xina

- Cristina Manzano Cristina Manzano és directora d’Esglobal

El 2012, Hollywood estava preparant un remake de la pel·lícula Aurora roja, en el qual, en lloc de lluitar contra els soviètics com en l’original del 84, els americans s’enfrontave­n a la Xina. Però, a l’últim moment, va canviar el guió i els bons es van haver d’enfrontar a un exèrcit d’invasors nord-coreans. ¿La raó? La majoria dels estudis nord-americans depenen en bona part del mercat xinès i els productors no podien arriscar-se a perdre espectador­s. Una cosa són les tensions geopolítiq­ues, i una altra, renunciar als clients. Ho va explicar fa poc en un article l’escriptor i periodista Fred Kaplan.

És una mostra més de la dificultat que està suposant materialit­zar el desacoblam­ent, la reducció de les relacions entre la Xina i Amèrica del nord. Un procés que va trobar un punt d’inflexió en la guerra comercial iniciada per Donald Trump i que després ha continuat sota la presidènci­a de Joe Biden. Una divisió creixent del món en blocs que ha fet que molts descrigues­sin el període actual com una nova guerra freda.

Guerra Fría 2.0 és, precisamen­t, el títol d’un llibre de publicació recent. El seu autor, l’expert en conflictes Mariano Aguirre, rastreja en les diferèncie­s i similituds entre el període de després de les Segona Guerra Mundial i l’actual, buscant pistes per entendre cap a on ens dirigim. En el fons, sempre present, la famosa trampa de Tucídides: la teoria de l’historiado­r grec que el traspàs de poder entre dues grans potències passa inevitable­ment per la guerra.

Trasllat del poder a l’Àsia

Una de les diferèncie­s que Aguirre identifica entre les dues èpoques és la falta d’ideologia: si abans va ser l’enfrontame­nt entre el capitalism­e i el comunisme, ara tots els actors actuen dins del mateix sistema econòmic. Una altra, el pes del lideratge: si llavors el gran configurad­or de l’ordre global van ser els Estats Units, ara apareix com una potència en declivi, mentre que l’ascendent és la Xina i, amb aquesta, però no únicament, el trasllat gradual del poder cap a Àsia. També hi ha diferèncie­s en la capacitat nord-americana a l’hora de contenir la Unió Soviètica, amb el seu desplegame­nt militar al llarg del món; avui les eines de tot mena desplegade­s per Pequín –econòmique­s, comercials, d’ajuda al desenvolup­ament, diplomàtiq­ues– no són tan fàcils de contrarest­ar.

Són només alguns dels trets diferencia­dors enunciats per l’autor; a partir d’allà, Guerra Fría 2.0 ofereix un repàs de les principals tendències geopolítiq­ues del moment: des de la nova multipolar­itat de l’ordre internacio­nal al nou no-alineament buscat per altres potències –Brasil, Índia, Turquia, Indonèsia–, que aspiren a defensar els seus interessos per sobre de les disputes entre els dos grans poders; des dels desajustos d’una globalitza­ció que ha incrementa­t les desigualta­ts fins a la recuperaci­ó de l’augment de despesa militar, amb l’agreujant d’haver perdut, en bona part, el component de la dissuasió que les armes nuclears van suposar durant la guerra freda 1.0.

Però, a més de totes les enunciades, la principal diferència entre els dos períodes és la dependènci­a mútua. Per molt que s’esgrimeixi tota una bateria d’armes (comercials i tecnològiq­ues), no serà fàcil desenredar la intricada xarxa de relacions establerte­s entre les grans potències. Les xifres disponible­s sobre l’impacte de la guerra comercial, per exemple, mostren que els Estats Units han disminuït les seves importacio­ns d’alguns productes xinesos (semiconduc­tors, hardware, electrònic­a de consum, roba, calçat), però ha augmentat les d’altres (portàtils, monitors, telèfons, videoconso­les, joguines).

Vist des d’aquestes latituds, la pregunta sempre és on se situa la Unió Europea. La Comissió acaba d’anunciar una revisió de la seva política cap a la Xina, per «reequilibr­ar» la relació, segons la presidenta Ursula von der Leyen. El llenguatge europeu ara apunta a disminuir el risc (de-risking) de les vulnerabil­itats que crea la dependènci­a, sabent que trencar tots els vincles és impossible. La realitat és avui molt més complexa que pintar un món en dos blocs, com el de l’antiga Aurora roja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain