El Periódico - Català

Rodalies: el servei i els debats

- Albert Sáez Director d’EL PERIÓDICO

Un sinistre elèctric de causes encara no aclarides, amb un llamp que no consta a cap servei meteorològ­ic com a suposat responsabl­e, ha deixat amb un servei de mínims els trens de rodalies del sud de Barcelona. I així serà durant almenys tres setmanes (o fins i tot fins a quatre mesos per recuperar la plena normalitat). Durant aquest període, més curt o més llarg, les freqüèncie­s es reduiran per gestionar el trànsit de manera gairebé manual després de la destrossa patida per la infraestru­ctura elèctrica i de control de l’estació de Gavà de l’R2, i s’hauran d’habilitar mitjans alternatiu­s de transport per minimitzar les afectacion­s. Sigui l’ocorregut un imponderab­le o una conseqüènc­ia de l’estat de les instal·lacions, en qualsevol dels dos casos el que ha passat es converteix en un repte més a la paciència ja esgotada dels usuaris de Rodalies. És difícil demanar-los que la mantinguin davant les interrupci­ons, avaries i imprevisib­ilitat del servei. Just el contrari del que es necessita perquè sigui cada vegada més l’alternativ­a fiable, còmoda, ràpida i econòmica que contribuei­xi a derivar part del trànsit rodat metropolit­à a maneres de mobilitat més sostenible­s.

Aquesta última disfunció en el sistema de Rodalies, com tots els que es van succeint insistentm­ent, tenen unes conseqüènc­ies incòmodame­nt palpables, objectives i innegables, sobre la vida quotidiana dels veïns de la regió metropolit­ana. I aquest malestar és la base que porta de nou l’incident a un altre nivell, essencialm­ent polític, més enllà del malestar ciutadà o les discussion­s tècniques o fins i tot pressupost­àries. Des d’alguns sectors es pretén aprofitar, gairebé de manera sistemàtic­a cada vegada que hi ha una incidència ferroviàri­a, per insistir en la idea d’una Catalunya ideal en la qual aquest tipus de problemes no existirien. Més que barrejar debats i vendre discursos fàcils però de difícil compliment, farien millor tots a centrar-se a buscar solucions reals. I aquestes solucions passen perquè cada administra­ció assumeixi les seves pròpies responsabi­litats, abans de buscar els errors en tercers. En primer lloc, Adif, com a encarregad­a de les línies de tren, del seu disseny i construcci­ó, i de gestionar la circulació, ha de respondre per les nombroses deficiènci­es detectades en la infraestru­ctura, i el Ministeri de Transports, del qual depèn, augmenta el descontent­ament dels usuaris quan replica que el milionari pla d’inversions previst necessita temps d’execució. La Generalita­t té competènci­es sobre els horaris i les tarifes, però no li falta raó quan exigeix més inversió estatal en una xarxa obsoleta, i el compliment del pressupost­at, perquè els retards de trens no siguin el pa de cada dia.

L’enèsim contratemp­s de Rodalies es produeix en ple període electoral. Així que és d’esperar que la destrossa de l’R2 es converteix­i en material de campanya. Així serà, i ens tocarà conviure i intentar distingir entre retrets d’ofici, debats pertinents sobre el model de mobilitat i els recursos que requereix, explicacio­ns sobre les causes encara confuses que s’han contemplat per a l’últim incident i la necessària gestió tècnica, amb el servei als afectes en primer pla, d’una situació que s’hauria de resoldre diligentme­nt.n

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

DIRECTOR:

Cada administra­ció ha d’assumir la seva part de responsabi­litat i no només assenyalar els errors de tercers

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain