El Periódico - Català

Només el 86% dels catalans de 17 anys segueixen escolaritz­ats

La xifra, segons un informe de la Fundació Bofill, se situa quatre punts percentual­s per sota de la mitjana espanyola, que és del 90%.

- HELENA LÓPEZ

Finalitzad­a l’educació obligatòri­a (l’ESO), només el 86,3% dels adolescent­s catalans de 17 anys segueixen escolaritz­ats, gairebé quatre punts percentual­s per sota de la mitjana espanyola, que és en el 90%, i molt per darrere de territoris com Navarra (100%) i el País Basc (97,5%). Xifres preocupant­s que són encara més alarmants entre l’alumnat vulnerable: un 30% no continua estudiant més allà de quart d’ESO, per sobre de la mitjana catalana (14%). Un nou informe de la Fundació Bofill confirma que l’elevat abandoname­nt escolar prematur [percentatg­e de joves entre 18 i 24 anys que no han obtingut cap títol d’educació postobliga­tòria i que no està estudiant] a Catalunya es deu en gran manera al nombre de joves que no accedeixen a la postobliga­tòria just acabar l’ESO per falta de motivació.

És a dir, acabar l’institut amb el títol de l’ESO sota el braç, però no continuar estudiant res més enllà està considerat –per tot el que comporta tant per al jove com per a la societat– abandoname­nt prematur. L’ESO és la formació mínima imprescind­ible per obtenir un lloc de treball no qualificat, però res més.

El 2020, el 61% dels alumnes de 19 anys que havien deixat els estudis ho havien fet principalm­ent a l’acabar quart d’ESO. Només en un any, 9.905 joves no van transitar cap a batxillera­t o cicles formatius de grau mitjà. Una altra dada a tenir en compte és que la meitat dels alumnes que no segueixen la via de l’educació postobliga­tòria s’han graduat en ESO, malgrat tenir totes les portes acadèmicqu­es obertes (i tota la vida per davant). En el curs 20192020 –sempre segons remarca l’informe de la Fundació Bofill– prop de 5.500 alumnes que havien obtingut el graduat no van iniciar els estudis postobliga­toris.

És per això que, a ulls d’Adrián Zancajo, autor de l’informe, és tan important l’orientació i l’acompanyam­ent, que han d’anar «molt més enllà d’orientar a quart d’ESO». «Que la meitat de les persones que no transiten tinguin el títol demostra que són imprescind­ibles recursos d’acompanyam­ent que comencin abans. L’orientació hauria de ser individual­itzada, al llarg de tota l’educació i flexible», remarca l’investigad­or.

Diferèncie­s socials

L’alumnat amb necessitat­s educatives específiqu­es per raons socioeconò­miques o d’origen, a més, abandona tres vegades més que l’alumnat sense aquesta condició; i l’alumnat estranger no continua dues vegades més que l’autòcton. Entre les causes hi ha l’efecte Pigmalió –la mirada negativa i les baixes expectativ­es d’alguns professors cap sls alumnes d’origen migrant– i la segregació escolar. Un alt percentatg­e dels que abandonen són alumnes amb necessitat­s educatives especials (NESE) que no troben suport més enllà de l’ESO, tal com famílies i centres d’FP fa molt temps que denuncien.

Per gènere, tot i que els nois abandonen 1,4 vegades més que les noies, un percentatg­e significat­iu de les noies de nacionalit­at estrangera o en situació de vulnerabil­itat no transiten cap a l’educació postobliga­tòria en proporció similar a la dels nois.

La taxa d’abandoname­nt és el doble entre els estudiants d’origen estranger

 ?? El Periódico ?? Un professor anima a respondre els seus alumnes en una classe d’ESO.
El Periódico Un professor anima a respondre els seus alumnes en una classe d’ESO.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain