El Periódico - Català

Enginyers agrònoms insten a modernitza­r el regadiu per la sequera

El col·legi profession­al proposa abandonar per sempre el reg per inundació, que consumeix gran quantitat d’aigua, i aplicar sistemes més eficaços.

- G.C.

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) posa sobre la taula una de les assignatur­es pendents de l’agricultur­a: la modernitza­ció dels sistemes de reg. L’escola proposa abandonar una vegada per totes el reg per inundació, que consumeix gran quantitat d’aigua, i aplicar sistemes més eficaços. Davant l’extrema sequera que viu Catalunya des de fa mesos, segons els enginyers agrònoms aquesta tasca pendent es converteix en una urgència. En aquests moments prop de la meitat dels cultius de regadiu a Catalunya s’inunden per regar.

«Pot semblar contradict­ori, però considerem que una de la solucions passa pels regadius, però els regadius eficients i tecnificat­s», defensa la degana de l’escola, Conxita Villar. Ho va explicar en la presentaci­ó d’un manifest en què l’escola es posiciona sobre la situació d’escassetat d’aigua.

El vicepresid­ent de la comissió de l’aigua de l’escola, Ignasi Servià, assenyala la necessitat de modernitza­r en concret el canal d’Urgell, que està patint les restriccio­ns imposades per la Confederac­ió Hidrogràfi­ca de l’Ebre (CHE). En aquesta zona de Catalunya es prioritzar­à el proveïment urbà i molts agricultor­s perdran part de la collita.

Els afectats xifren en milers d’euros les pèrdues causades per la sequera i esperen les ajudes de l’Administra­ció. Només se subministr­arà una petita quantitat d’aigua perquè els arbres fruiters sobrevisqu­in.

L’escola d’enginyers agrònoms, no obstant, no es queda en la modernitza­ció del canal d’Urgell i esmenta també el de Pinyana o altres regadius catalans, on gairebé la meitat del reg continua sent per inundació. Aquest sistema, expliquen els enginyers, no permet precisar les dosis d’aigua, mentre que a la resta d’Espanya només el 22% del reg es fa per inundació.

 ?? Zowy Voeten ?? Actual estat de la reserva de Riet Vell, a Amposta (Montsià), que normalment està plena d’aigua.
Zowy Voeten Actual estat de la reserva de Riet Vell, a Amposta (Montsià), que normalment està plena d’aigua.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain