El Periódico - Català

Trias: «Vaig finançar la PAH, els que em van fer fora de l’alcaldia»

«No hi ha un triple empat, hi ha una situació clara d’avantatge meu», afirma el candidat de Junts en la seva intervenci­ó amb els lectors, dins del cicle organitzat per EL PERIÓDICO.

- FIDEL MASREAL

El candidat de Junts per Catalunya a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, va destil·lar optimisme i crítica a l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, dimecres en el cicle de conferènci­es organitzat per EL PERIÓDICO al recinte modernista de Sant Pau a compte de les eleccions municipals del 28 de maig. Trias va admetre que el 2015, quan va perdre l’alcaldia, va menysprear el poder de Colau com a força emergent. Vuit anys després, va dir d’ella que és una dirigent amb poca habilitat per liderar, equivocada en les seves polítiques socials i sense model sobre el turisme, raons per les quals creu que la seva pròpia candidatur­a genera «entusiasme».

«No hi ha triple empat, hi ha una situació clara d’avantatge meu», va deixar anar sobre les enquestes. És més, el candidat de Junts va afirmar que està en disposició d’aconseguir 13 o 14 regidors. El 2011 va guanyar amb 14 regidors. Un triomf que es va transforma­r en derrota quatre anys després. «No vaig valorar prou la força que tenien [els seguidors de Colau]». «En els anys anteriors jo finançava la PAH, finançava els que em van fer fora», va insistir.

Ara, en canvi, afirma que el seu avantatge és clar tal com li indiquen els seus assessors que realitzen enquestes per al partit. «Noto un canvi d’actitud en la gent, generem entusiasme», va argumentar. A més, va ironitzar que Colau «no sap com fer-ho perquè guanyi jo» i va posar com a exemple els carrils bici de la Via Augusta de la capital, que considera un greu error. Però en resposta a una pregunta posterior, va afirmar que no els suprimirà si és alcalde.

A preguntes de la responsabl­e de la secció de Barcelona d’EL PERIÓDICO, Meritxell M. Pauné, Trias va confrontar constantme­nt el seu model amb el de la dirigent dels Comuns en àmbits com la lluita contra la pobresa, la vivenda i el turisme. Quant a les polítiques socials va insistir que «si no es fa activitat econòmica, hi ha pobresa» i va apostar per recolzar al Tercer Sector i entitats com Arrels i la seva iniciativa pel housing first (vivenda primer) per a les persones que viuen al carrer.

Trias va marcar territori en matèria de vivenda: va criticar la mesura de reservar un 30% de vivendes per a preus assequible­s en cada promoció perquè «ha sigut un fracàs» i va rebutjar reduir el nombre de pisos turístics.

També va qüestionar la nova llei estatal de vivenda i la limitació del preu dels lloguers, que va assimilar a la mesura del 30% de pisos socials a cada nou bloc. La seva gran aposta és fer vivenda pública de lloguer i forjar grans consensos a llarg termini, així com un pla per rehabilita­r el barri del Raval.

Creuers, sí

En matèria de turisme va acusar Colau de «demagògia», i va proposar un turisme cultural, de congressos, i va defensar el de creuers per prioritzar que tenen sortida o arribada a Barcelona.

En resposta a les reflexions dels lectors d’EL PERIÓDICO, l’alcaldable es va obrir a posar publicitat de determinad­es marques a les targetes de transport per rebaixar tarifes, va afirmar que l’estació de Sants «està feta una merda» i va dir que si hagués impulsat ell la superilla de l’Eixample «haurienn dit que és de pijos».

També es va mostrar favorable a canvis legals per castigar la delinqüènc­ia multireinc­ident, assumpte sobre el qual va treure pit de l’augment de la percepció d’insegureta­t en temps de Colau. «Si creus que les forces de seguretat són de repressió, anem malament», va dir.

En resposta a preguntes d’una veïna crítica amb la massificac­ió de les bateries antiaèries del Carmel, Trias va voler ser solidari amb els veïns dels Tres Turons per les molèsties: «Una obligació bàsica és corregir aquest malson».

Sobre la condemna a la presidenta del seu partit, Laura Borràs, per delictes relacionat­s amb la corrupció, Trias va reconèixer que li va demanar que fes una reflexió en cas de condemna. «L’ha fet i ha decidit seguir la seva lluita», va etzibar, i va mostrar «respecte absolut» perquè «trossejar un concurs públic, que és del que l’acusen, és una falta administra­tiva i el curiós és que una cosa administra­tiva acaba per la via penal».

Trias, sempre en un estil molt directe, va afirmar que si és alcalde no farà cas de la promesa de Junts en el seu programa electoral municipali­sta de pagar només els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. «Jo el que faig és que Barcelona vagi endavant, no ho aplicarem fins que sigui una Agència Tributària que tingui tota la responsabi­litat», va justificar.

«Noto un canvi d’actitud en la gent, generem entusiasme», diu el candidat

 ?? Joan Cortadella­s ?? Xavier Trias, a l’acte desenvolup­at al recinte modernista de Sant Pau.
que trenqui amb la visió a curt termini per fixar quina ciutat volem ser a 10 anys vista
Proposem la Sagrera AVE i Francesc Macià (o Maria Cristina)
Joan Cortadella­s Xavier Trias, a l’acte desenvolup­at al recinte modernista de Sant Pau. que trenqui amb la visió a curt termini per fixar quina ciutat volem ser a 10 anys vista Proposem la Sagrera AVE i Francesc Macià (o Maria Cristina)
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain