El Periódico - Català

«Els discapacit­ats no es poden banyar a BCN, només mirar»

La Nova Icària posa gandules per pal·liar el retard en el servei de bany assistit, cosa que deixa les persones amb mobilitat reduïda sense possibilit­at d’entrar a l’aigua.

- JORDI RIBALAYGUE

L’imprevist que ha deixat sense opció per ara de banyar-se a les platges de Barcelona les persones amb discapacit­at s’intenta atenuar amb una solució provisiona­l i intermèdia. Després de les primeres quatre setmanes de temporada en què no han tingut monitors i altres comoditats als punts habilitats, l’ajuntament ha instal·lat cadires i gandules reservades a persones amb mobilitat reduïda sota una pèrgola des de dissabte a la platja de la Nova Icària. En tot cas, hi continuen faltant cadires amfíbies i altres facilitats per capbussar-se, clau per desfer obstacles en l’accés a la costa. Potser l’auxili per a banyistes en cadira de rodes no estarà disponible fins a finals de juny, malgrat que la calor ja ha començat.

«Només podem veure com els altres es fiquen a l’aigua sense que nosaltres puguem fer-ho. És al·lucinant», critica Àngel Urraca, membre de la plataforma Accessibil­itat Ciutat i Platges Barcelona. Per la seva banda, el govern municipal explica que la mesura temporal va sorgir en els contactes amb el col·lectiu «davant la impossibil­itat de posar en marxa el servei» que els ajuda a capbussar-se al mar. L’executiu ha afirmat que procura així «pal·liar al màxim possible els inconvenie­nts que suposa el retard» en la incorporac­ió del personal que assisteix banyistes amb mobilitat reduïda.

Accessibil­itat Ciutat i Platges Barcelona es va manifestar fa un parell de setmanes, quan unes quantes desenes de persones en cadira de rodes van tallar la circulació a la Ronda Litoral durant uns minuts. Protestave­n per la falta de suport al bany i de mòduls de vestidor per a persones amb discapacit­at. L’organitzac­ió convoca una nova concentrac­ió pels mateixos motius per avui.

Tot apunta que el suport per a banyistes en cadira de rodes no estarà disponible fins a finals de juny

Despesa inútil

«No estem d’acord amb el que ens ofereixen ara. Es gasten uns diners absurdamen­t. Més val això que res, però s’ha de trobar una solució com sigui per facilitar ja el bany», postula Urraca. El consistori reitera que es compromet a completar el servei «al més aviat possible», sense precisar més. La contractac­ió de l’equip de bany assistit hauria d’haver-se tancat cap al març perquè estigués disponible a partir de l’1 d’abril, coincidint amb l’inici de la temporada de platja, i allargar-se fins a la Mercè, al setembre, adaptant-se al mateix calendari de la resta d’activitats estivals.

L’ajuntament en va treure la concessió a concurs per dos anys i disposat a pagar 664.013,50 euros. Només va licitar una empresa, Aunar, la mateixa a la qual es va confiar el contracte anterior. No obstant, l’adjudicaci­ó es va declarar deserta aquesta vegada, perquè l’aspirant no va presentar a temps un certificat d’estar al corrent en els pagaments a Hisenda.

Mentre mira de desencalla­r el problema, el consistori ha adjudicat un contracte per via urgent per condiciona­r el que denomina «zona d’estada accessible» per a persones amb discapacit­at, sense possibilit­at d’introduir-se a l’aigua. L’espai no obre cada dia, sinó de dimecres a diumenge i de 10.30 a 18.30 hores. S’han reclutat dos empleats.

Fins al 25 de juny

El govern local concreta que abona 13.977,53 euros pel servei temporal sense opció a bany. Les bases de l’adjudicaci­ó estableixe­n que es presta fins al 25 de juny, cosa que dona idea del marge que l’executiu municipal es concedeix per desbloquej­ar el greuge que ha deixat els banyistes amb discapacit­at sense assistènci­a per refrescar-se a la vora del mar. Dissabte cap al migdia, hi havia una desena de banyistes sota la pèrgola de la Nova Icària. Dimecres, no n’hi havia ni un. Lydia García Modrego, que es desplaça amb un caminador, acudeix a preguntar als monitors per assegurar-se dels auxilis que ofereixen. «Ells fan una tasca brutal. El problema és la burocràcia», assenyala.

La Lydia sol acudir a Sant Miquel, una de les tres platges en què s’habilita un tram per a persones amb mobilitat reduïda. «M’han dit que estarà tancat fins al juny», afirma la Lydia, que pensa anar a la Nova Icària en els pròxims dies, però acompanyad­a d’un amic perquè li doni un cop de mà per fer-hi una capbussada. «Són els que han de firmar els que fan que això no tiri», denuncia.

 ?? Jordi Otix ?? La Lydia, amb el seu caminador, a la platja de la Nova Icària.
Jordi Otix La Lydia, amb el seu caminador, a la platja de la Nova Icària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain