El Periódico - Català

TURISME SENSE TURISTES

És la gran pregunta que ha de respondre tot barceloní als seus amics de visita: «¿Em recomanes algun restaurant?». Aquí en tens 10 de lliures de xancletes amb mitjons.

- ÒSCAR BROC

El pitjor de tenir amics estrangers és que quan vinguin a Barcelona et faran la gran pregunta: «¿Em recomanes algun restaurant?». No és per prendre’s a broma una petició d’aquest calibre. Per no enviar els teus col·legues a una trampa per a guiris, el primer és evitar els restaurant­s que surten a totes les guies i s’omplen de turistes socarrimat­s a la recerca de gaspatxo de bric i braves congelades. El segon, triar espais honestos on puguin conèixer el producte i els plats més icònics de la nostra gastronomi­a, sense que els prenguin el pèl i la Visa. El tercer, armar-te de paciència cada vegada que et pegunten com es menja el cap d’una gamba.

ESTOVALLES I UNIFORME BASC RENASCUT.

El veterà Abasolo Etxea viu una segona joventut. Els nous propietari­s han fet un lífting a aquesta taverna basca que conserva l’ànima i la seva llegendàri­a contraport­a de fusta intactes. La carta ha arribat a un nivell més alt d’excel·lència, amb la brúixola orientada als clàssics de la gastronomi­a basca, i desviant-se ocasionalm­ent cap a tapes i platets universals. Que bones que els surten les mongetes amb cloïsses, que tendres aquelles cocotxes arrebossad­es, quin vici la cua de vaca, que cremoses aquelles croquetes de sípia i que imperial la truita de bacallà, un disc groc tan sucós i temptador que es fa curt. Sense tòpics, sense concession­s, Abasolo és exemple de bona taula i servei impecable, l’escenari perfecte per enlluernar els teus amics estrangers amb una mostra de cuina basca amb fonament i un entorn lliure de xancletes amb mitjons. ¿Flam amb Idiazábal de postres? Pregunta retòrica.

Abasolo Etxea

Marià Cubí, 190.

CANAL HISTÒRIA NOU ‘VINTAGE’.

Cafè del Centre és carta guanyadora. Es tracta d’un dels cafès moderniste­s més antics de Barcelona, es recolza en un servei profession­al uniformat a la manera antiga, recupera i actualitza plats catalans vintage, i està vivint una segona etapa, en mans del Grup Confiteria, d’allò més exitosa. La Barcelona modernista batega en un interior sembrat d’objectes i ornaments d’una altra era. M’encanta recomanar aquest espai a amics estrangers. Els torna bojos la vella història del cafè, es perden en la seva decoració museística, i vibren amb plats com els ous mimosa amb tonyina i botarga, la focaccia amb alvocat i papada curada, la terrina de galta i capipota o el famosíssim croissant farcit d’ensaladill­a russa, la tapa més celebèrrim­a de la casa. Monocle i levita permesos en el dress code.

Cafè del Centre

Girona, 69.

PLAER A SANT ANTONI PLATS D’ALEGRIA.

En ple barri de Sant Antoni, emparat per una illa oxigenant i plena de vida, acaba d’apujar la persiana Candela en Rama, una nova aventura del grup 9 Reinas que recomanari­a amb els ulls tancats a turistes assenyats sense ganes de caure en trampes per a turistes. Aquest espai diàfan, ampli i amb terrassa aposta fortament per una cuina de mercat reconeixib­le i agradable. Tapes, platillos, brasa, xup-xup, i fins a l’infinit i més enllà. L’ensaladill­a russa és una festa de les grosses; hi posen un ou ferrat i la rematen amb llenques de ventresca de tonyina: monumental. El calamar brasejat sobre all-botifarró de Jaén posa ulls en blanc. Cloïsses amb papada. Mandonguil­letes amb sípia i patates. Croissant de steak tartare. Els teus col·legues americans esborraran la Rambla de la seva agenda gastro ipso facto.

Candela en Rama

Parlament, 41.

CASA JARDÍ LLUNY DEL SOROLL.

¿Per què no fugir de la voràgine turística i buscar una mica d’aire? Ubicat a l’avinguda d’Esplugues, Café Chandigarh espera el visitant amb una de les terrasses enjardinad­es més

 ?? Instagram ?? Cafè del Centre: modernisme entre plats ‘vintage’. Al costat, el caviar verd del
Bar Lorenzo.
Instagram Cafè del Centre: modernisme entre plats ‘vintage’. Al costat, el caviar verd del Bar Lorenzo.
 ?? ?? Taula amb vistes de La Venta. Al costat, les mongetes amb cloïsses d’Abasolo Etxea.
Taula amb vistes de La Venta. Al costat, les mongetes amb cloïsses d’Abasolo Etxea.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain