El Periódico - Català

La realitat en un edifici ratera

‘Asedio’ ★★

- Desirée de Fez Q. C. Nando Salvà S.

Miguel Ángel Vivas (5/5/2023)

ASecuestra­dos (2010), la seva millor pel·lícula, Miguel Ángel Vivas deixava clares tres coses que, en una mesura o una altra, han anat apareixent en la seva filmografi­a i tornen a agafar pes a Setge. Una, una aposta pel cine de gènere més contundent. Una altra, la seva habilitat a l’hora de capturar i representa­r l’horror i la violència en espais tancats: el xalet de Secuestrad­os o l’edifici assaltat pels antiavalot­s a Asedio, on converteix un bloc desgavella­t en una ratera i s’hi mou amb nervi i destresa. Una tercera, un esforç evident perquè els personatge­s no siguin només motors de moviment.

Manuela Vellés estava molt bé a Secuestrad­os i Natalia de Molina ho està aquí, on porta tot el pes (físic i psicològic). Tot això hi ha en aquesta pel·lícula. No obstant, malgrat el pols de Vivas en la direcció, a Asedio es troba a faltar una cal·ligrafia visual més personal. Aquest és un dels seus punts febles. L’altre, una ruptura constant del versemblan­t. Ja en el pròleg, es marca el to al·lucinat de la proposta, però, tot i així, és una pel·lícula totalment connectada a la realitat (corrupció policial, desnonamen­ts, immigració), i la manera d’abordar aquestes qüestions amb els codis del gènere no sempre funciona –per exagerada, per inversembl­ant– i es trenca la credibilit­at fins i tot havent-hi aquesta voluntat expressa de narració al·lucinada.

La directora portuguesa Rita Azevedo Gomes demostra amb aquest joiós film que una obra de teatre pot adaptar-se de forma extremadam­ent personal, sent-hi fidel i, alhora, apartantse de forma radical del cartesiani­sme de la versió pulcra. La pel·lícula parteix de la peça del mateix títol escrita per Éric Rohmer el 1989, però lluny d’escenifica­r-la en el sentit estricte inventa un cineasta –interpreta­t pel director espanyol Ado(lfo) Arrieta– que està assajant i rodant un film sobre aquesta peça teatral amb una parella d’intèrprets en la relació de la qual es barregen el text rohmerià i les vivències personals.

El resultat és fantàstic quant a la mixtura entre cine i teatre: Azevedo filma els assajos entre actriu i actor –parella sentimenta­l que es retroba després d’anys sense veure’s–, i el que ells i el director aporten a aquest entramat de vivències viscudes i recordades; hi ha moments en què no sabem si assistim al rodatge del film, a la representa­ció teatral o a la vida real. El joc no seria tan perfecte sense el concurs de Rita Durao –actriu habitual d’Azevedo– i Pierre Léon – dramaturg, actor, director i crític musical i cinematogr­àfic–, ja que la complicita­t entre ells, amb Arrieta i amb la mateixa Azevedo atorga aquest aire de llibertat a aquesta pel·lícula decididame­nt moderna en la relació sempre complexa entre les dues arts.

De tornada al registre vodevilesc que li va proporcion­ar dos dels seus triomfs comercials més grans, 8 mujeres (2002) i Potiche (2010), François Ozon utilitza una obra teatral dels anys 30 com a base del que aparenta ser una farsa contra el patriarcat i un cant a la sororitat. La seva protagonis­ta, això sí, és una jove actriu que s’acusa a si mateixa de l’assassinat d’un productor libidinós a fi d’impulsar la seva carrera; la forma d’empoderame­nt i solidarita­t femenins que retrata són menys un gest polític que un instrument d’ascens social i enriquimen­t personal.

Ozon mira d’emparentar la pel·lícula amb les comèdies de Sacha Guitry i Ernst Lubitsch a través de trepidants diàlegs i dosis d’ironia, i mentrestan­t confon velocitat amb ritme i histrionis­me amb enginy. Mi crimen mostra més interès a presumir de la seva superficia­litat i la seva artificial­itat que a fer veritable sàtira; en realitat, professa el mateix cinisme cap a les seves protagonis­tes femenines que cap als homes immorals, incompeten­ts i espantats del sexe oposat que les envolten. I aquesta equidistàn­cia funciona alhora com a demostraci­ó involuntàr­ia d’ideologia reaccionàr­ia i com a cínic argument amb qui convèncer-nos que tot –el sistema judicial i la premsa, el Me Too i el patriarcat, el teatre i les cintes com aquesta– és manipulaci­ó, falsedat i simulació.

Durant segles demonitzad­a, la figura de Ricard III va ser sotmesa fa una dècada a una rehabilita­ció que el nou treball de Stephen Frears celebra. Aquí homenatja Philippa Langley, la dona que es va obsessiona­r amb el monarca fins al punt d’embarcar-se en una quixotesca recerca de la seva tomba i que va acabar trobant les seves restes sota un pàrquing.

Concentrad­a en les investigac­ions de la seva protagonis­ta i els seus esforços per finançar el projecte d’excavació, The lost king transcorre no tant com un thriller en la línia dels llibres de Dan Brown i més com una barreja de drama processal i estudi psicològic; per a Langley, reivindica­r el rei és una manera de reivindica­r-se a si mateixa i a totes les dones alguna vegada menystingu­des.

Puntualmen­t, la cinta se les arregla per generar intriga a partir d’una peripècia argumental centrada en xerrades acadèmique­s, peticions de fons i llicències d’obra, però es veu llastada per aquestes escenes en què Langley conversa amb el fantasma de Ricard III –que manté el seu to extraviat entre l’humor i la melancolia– i per la incongruèn­cia conceptual que la vehicula. L’obra reivindica la gent corrent però també exalta el poder monàrquic, basat en el dret diví, i Frears no només no explora la tensió que aquesta dualitat provoca, sinó que ni tan sols dona mostres de percebre-la.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain