El Periódico - Català

Més de 500 concerts per celebrar els 25 anys de l’Auditori

Un dels plats forts, la temporada de l’OBC, inclou estrenes, obres del patrimoni musical català i peces clau de grans compositor­s.

- PABLO MELÉNDEZ-HADDAD

Ahir es va presentar la programaci­ó de la temporada 2023-24 de l’Auditori barceloní, un curs que inclou més de 500 concerts i fins a 23 cicles o festivals dels estils musicals més variats i que comença al setembre amb les celebracio­ns del 25è aniversari de la seva inauguraci­ó. Un dels plats forts, la temporada de la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), inclou estrenes, obres del patrimoni musical català i peces fonamental­s com simfonies de Beethoven, Txaikovski, Mendelssoh­n, Sibelius, Mahler, Schubert, Haydn i Brahms, grans concerts amb solistes, ballets de Prokófiev o cites simfonicov­ocals ineludible­s com ara el Rèquiem de Verdi (amb Marina Rebeka, Rinat Shaham, Francesco Pio Galasso i Josep-Ramon Olivé) o Erwartung de Schoenberg (amb Tamara Wilson).

Robert Brufau, director de l’Auditori, va voler deixar clar que la temporada no es limita a la programaci­ó artística, ja que comporta un obert desig d’implicació social, «amb la voluntat de possibilit­ar l’accés a la ciutadania i posant en valor els seus 25 anys de trajectòri­a en favor de tota mena de músiques i dels músics del país». Brufau també va afirmar que el curs s’inspira «en els grans reptes de la societat que reflectim en el concepte de Poder i revolta i tot el que això implica». Per al director de l’OBC, Ludovic Morlot, «aquesta temàtica es reflecteix obrint la temporada amb l’Heroica de Beethoven i acomiadant-la amb una suite del Crepuscle dels Déus de Wagner i el Rèquiem de Verdi». El cicle de música antiga El so Original, que lidera Jordi Savall, inclou l’òpera de Händel Aci, Galatea i Polifem, amb Dani Espasa al podi, i es complement­a amb una nova edició del Festival Llums d’Antiga en diversos espais del centre històric de la ciutat.

Davant la celebració del primer quart de segle de la infraestru­ctura es van oferir ahir algunes xifres que resumeixen els cinc lustres d’activitat: 10.520 concerts que

La sala ha acollit 10.520 concerts i 8,5 milions d’espectador­s des de la inauguraci­ó

han disfrutat més de 8,5 milions de persones; l’OBC, des de març de 1999, ha realitzat 1.945 concerts i ha arribat a un total de 3.026.564 assistents. La creació actual estarà representa­da per més de mig centenar d’estrenes absolutes, set de les quals encàrrecs de l’Auditori a autors com J. M. Guix, O. Saladrigue­s, N. Giménez Comas, J. Magrané, O. Rumbau, R. García-Tomás, S. Brotons i H. Parra; d’aquest últim s’oferirà una suite de la seva òpera Justice, obra d’encàrrec. Quant als convidats al nou curs, destaquen consagrats com Danielle Gatti –amb la Mahler Chamber–, Eun Sun Kim, Juanjo Mena i David Afkham, que s’uneixen a nous talents com els de Patricia Kopatchins­kaja, Alisa Weilerstei­n o Fleur Barron. Pel que fa a la temporada de cambra, destaca la integral de quartets de Xostakóvit­x a càrrec del Quartet Casals i la presència del Hagen Quartett, sense oblidar la marató de cambra i una primera marató de jazz.

També s’han anunciat dues gires de l’OBC –a Hamburg i Estocolm–, a més de visitar diverses localitats catalanes. Quant a patrimoni local, a la programaci­ó s’han inclòs obres de J. Cervelló, B. Samper, F. Mompou, J. Soler, X. Montsalvat­ge, E. Toldrà, J. Lamote de Grignon o J. Guinjoan. També s’iniciarà el projecte de gravació, per part de l’OBC, de les obres orquestral­s de Ravel en el 150è aniversari del seu naixement. Es confirma a més una nova edició de la cantata per a escolars Cantània i l’espectacle de l’OBC Toy Box (amb direcció escènica de Marta Pazos), que s’afegeixen a iniciative­s com Sit Back, Sampler Series, Sessions i Escenes.

 ?? Ferran Sendra ?? Assaig de l’OBC a l’Auditori.
Ferran Sendra Assaig de l’OBC a l’Auditori.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain