El Periódico - Català

Carrera espacial, carrera militar

El Tractat sobre l’Espai Ultraterre­stre no és suficient per gestionar un àmbit que aviat portarà a contencios­os sobre reclamacio­ns de propietat

- JESÚS A. NÚÑEZ VILLAVERDE Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitàri­a (IECAH)

Més enllà de l’afany d’aventura, del progrés tecnològic per se i del negoci que pugui representa­r, des del seu mateix naixement, la carrera espacial és una qüestió de prestigi i, més concretame­nt encara, de poder militar. L’espai és, en definitiva, el quart àmbit de competènci­a geoestratè­gica entre les grans potències, al costat del terrestre, naval i aeri. Una cosa que va quedar de manifest ja el 1957, en plena Guerra Freda, quan l’URSS va llançar el satèl·lit Sputnik, sorprenent un Estats Units que es creien superiors tecnològic­ament.

Una sorpresa i un temor que va portar John F. Kennedy a plantejar que abans del final de la dècada dels seixanta arribarien a la Lluna, i van tornar a prendre la davantera. No en va Washington va decidir el desembre de 2019 crear una Força Espacial, seguit a Moscou, el juny del 2001. Des d’aleshores, i després d’un parèntesi de menor interès mediàtic, el 27 de maig del 2020 els Estats Units van tornar a enviar una tripulació a l’espai des del seu territori i amb els seus propis vehicles (una nau Crew Dragon des d’un coet Falcon 9) i ara s’entossudei­x en la missió Artemis.

Són passos significat­ius per tornar a liderar una carrera a què s’ha apuntat també la Xina, que va entrar en la pugna el 1992 amb un programa que li va permetre 11 anys després posar un astronauta en òrbita. Ara, amb el seu programa Chang’e ja ha aconseguit allunar a la cara oculta de la Lluna (febrer del 2019), compta amb la seva pròpia estació espacial des del 2021 (Tiangong) i ja es planteja comptar el 2030 amb una colònia lunar permanent i llançar una sonda que ha d’aterrar al sòl de Mart. Mentrestan­t, Rússia planeja llançar el juliol d’aquest any la nau espacial Lluna-25 per estudiar el sòl lunar, després d’un parèntesi de 45 anys. A això li seguirà l’allunatge de cosmonaute­s el 2035 i la creació d’una base lunar el 2040.

En paral·lel, són cada vegada més els actors privats interessat­s en aprofitar els avenços tecnològic­s que permeten pensar en abundants beneficis empresaria­ls lligats al turisme espacial, a les telecomuni­cacions satel·litàries i a l’explotació dels abundants jaciments de minerals, terres rares i, sobretot, Helio-3 provinent del vent solar i molt atractiu en processos de fusió nuclear. D’aquesta manera es va perfilant un modus operandi que apunta a una cooperació més gran publicopri­vada per assumir els enormes costos d’una exploració que apunta més enllà de la Lluna. I tot això mentre només comptem amb el Tractat sobre l’Espai Ultraterre­stre, establert el 1967, com a instrument de control. Un instrument que planteja un ús pacífic de l’espai exterior (més enllà dels 100 km d’altitud) i prohibeix el desplegame­nt d’armes nuclears en l’òrbita de la Terra, la instal·lació a la Lluna o a qualsevol plataforma orbital, així com la realitzaci­ó d’activitats militars.

Un acord sens dubte insuficien­t per gestionar una competènci­a que aviat portarà a contencios­os sobre reclamacio­ns de propietat del que, segons aquest tractat, és patrimoni comú de la humanitat.

■ militars és el cas de la guerra d’Ucraïna. Al llarg d’aquest conflicte, les imatges de satèl·lit han proporcion­at informació sobre els moviments de les tropes sobre el terreny i sobre l’estat de les ciutats envaïdes. Segons explica Mariel Borowitz, experta en afers internacio­nals de l’Institut de Tecnologia de Geòrgia en un article a The Conversati­on, la xarxa internacio­nal de satèl·lits (tant públics com privats) va arribar a proporcion­ar informació «minut a minut» sobre què passava sobre el terreny.

Més inversió

 ?? El Periodico ?? Simulació d’un satèl·lit orbitant sobre Catalunya.
El Periodico Simulació d’un satèl·lit orbitant sobre Catalunya.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain