El Periódico - Català

39 armes per cada 100 serbis

Un segon tiroteig en 48 hores causa vuit morts i 14 ferits al poble de Dubona, 40 quilòmetre­s al sud de Belgrad. El segon atacant vestia una samarreta que portava escrit un 88, amb referència a Hitler.

- IRENE SAVIO

«Estic en xoc. No puc parar de pensar en tots aquells pares que van saludar els seus fills i que no els tornaran a veure», explica la periodista Jeca Petvokic a l’explicar que ella viu a només 200 metres de l’escola a Belgrad on dimecres un estudiant de 13 anys va matar a trets nou alumnes i un vigilant de seguretat. «Tota la ciutat està commociona­da. He vist plorar fins i tot policies mentre em controlave­n els documents», explica.

Por, ràbia, desconcert. El trist drama de les matances massives s’ha despertat amb força aquesta setmana a Sèrbia. País que ha estat immiscit en conflictes ètnics però poc habituat a aquests fenòmens i que ara, en només dos dies, ha hagut d’enfrontar-se a aquest horror per partida doble.

Dijous a la nit, de fet, un altre tirador va assassinar vuit persones i en va ferir 14 al disparar des d’un automòbil en marxa al llogarret de Dubona, a 40 quilòmetre­s al sud de Belgrad. Una successió de tirotejos que ha deixat la societat sèrbia davant l’interrogan­t de què hi ha darrere d’aquests actes, que aparentmen­t no tenen una explicació raonable.

Possible emulació

Una primera resposta que han trobat les autoritats és la gran quantitat d’armes en circulació al país, herència de la guerra dels Balcans. De fet, segons un estudi de l’associació Small Arms Survey Research Group, a Sèrbia hi ha 39 armes per cada 100 habitants, i la concentrac­ió és més alta a les zones rurals. Amb una premissa semblant, el president serbi, Aleksandar Vucic, va proposar la revisió de tots els permisos ja expedits i una moratòria sobre l’expedició de les noves autoritzac­ions de tinença d’armes. Es posarà en marxa «un desarmamen­t gairebé total de Sèrbia»,

va afegir ahir Vucic.

«Hi ha estudis que indiquen que aquestes persones de vegades actuen per emulació, per això les autoritats han suggerit que el primer cas podria haver desencaden­at el segon», reflexiona Petvokic. «La gent, de sobte, ha sigut posada davant la realitat de l’oceà de violència en el qual vivim i en la distracció que hi ha hagut dins de la nostra societat durant dècades», va opinar, per la seva banda, Dragan Popadic, professor de Psicologia a la Universita­t de Belgrad.

‘Heil Hitler’

Altres analistes també han recalcat que el segon atacant, que posteriorm­ent va ser arrestat, vestia una samarreta amb un escrit: 88. Aquesta és una referència numèrica a la lletra H, de Heil Hitler, que és la vuitena lletra de l’alfabet.

Aquesta hipòtesi va ser comentada també per Vucic. En aquest clima, ahir Sèrbia va iniciar tres dies de dol decretats per les autoritats sèrbies. El dol també va ser escenifica­t per diverses vigílies arreu del país per recordar les víctimes.

En paral·lel, en una manifestac­ió davant del Ministeri d’Educació, es va demanar més control a les aules. I desenes de persones es van traslladar des de dijous fins a l’escola per deixar-hi espelmes, flors i joguines per retre homenatge als estudiants assassinat­s, tots menors d’edat, mentre que d’altres han fet cua per donar sang per als ferits.

Arran dels dos últims tirotejos mortals, el president Vucic anuncia la revisió de totes les llicències

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain