El Periódico - Català

Sánchez apuntala el gir a l’esquerra en la seva política amb Amèrica Llatina

- MARIO SAAVEDRA

Els temps han canviat per a l’Amèrica Llatina, i amb aquests el posicionam­ent polític de Pedro Sánchez cap al continent. Fa quatre anys, el president espanyol reconeixia oficialmen­t l’opositor Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela, en oposició a Nicolás Maduro. Ara, quan s’acosta el final de la legislatur­a, el socialista espanyol ha decidit acostar-se subtilment una altra vegada al règim veneçolà (establint de nou un ambaixador a Caracas) i s’esforça a mostrar proximitat amb els presidents d’esquerra. La setmana passada, amb la visita oficial a Espanya del reelegit president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva. Aquesta, amb la de Gustavo Petro, exguerrill­er d’esquerres i president de Colòmbia des de l’agost. No és una visita qualsevol: és d’Estat, i d’aquestes Espanya només en concedeix una cada any, remarquen fonts de la Moncloa.

És clar que l’Amèrica Llatina dels primers mesos de Sánchez en el Govern era també molt diferent de l’actual. Les principals economies de la regió tenien aleshores (finals del 2018 i principis del 2019) governs de centredret­a o dreta populista. En el transcurs dels últims anys, els principals països han anat girant políticame­nt cap a l’esquerra. Pràcticame­nt tots. Sánchez s’ha anat compassant amb aquest gir. En ocasions, ha pres partit de manera evident. Durant les eleccions brasileres, va donar el seu suport explícit a Lula.

En altres moments, els canvis han sigut més subtils. Espanya encara ni tan sols ha dit públicamen­t que hagi deixat de reconèixer Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela, una cosa que sí que ha fet la UE i, més recentment, la mateixa oposició al chavisme. Sánchez s’ha negat a dir-li dictador a Maduro o a dir qui és el president legítim del país. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain