El Periódico - Català

La UE, contra la corrupció

- Eliseo Oliveras

La Comissió Europea està decidida a harmonitza­r les definicion­s dels delictes associats a la corrupció (entre ells, el de malversaci­ó), cosa que obligarà els països dels Vint-i-set a establir un nivell de penes equiparabl­e per a tothom. La proposta inclou també sancions.

Davant el greu problema de la corrupció a la Unió Europea (UE), la Comissió Europea ha proposat finalment aquesta setmana una directiva per harmonitza­r en els Vint-i-set les definicion­s dels diferents delictes associats a la corrupció i obligar els estats a establir un nivell adequat de penes en cadascun d’ells. Per exemple, l’enriquimen­t il·lícit no es considera un delicte penal en 17 estats de la UE i el tràfic d’influèncie­s tampoc es considera delicte en dos estats, segons una consulta realitzada per la Comissió Europea, a la qual Bulgària no va respondre.

La directiva contra la corrupció proposada inclou des del suborn i el suborn fins a la malversaci­ó de cabals públics, l’apropiació indeguda, el tràfic d’influèncie­s, l’abús de funcions, l’obstrucció a la justícia, l’enriquimen­t il·lícit i la incitació i la cooperació. Les penes màximes per als diferents delictes s’hauran de situar com a mínim en una forquilla d’entre 4 i 6 anys, amb els seus respectius agreujants, segons el tipus de delicte que es tracti.

L’única harmonitza­ció aprovada fins ara a la UE es limitava al delicte de suborn al sector privat del 2003, amb unes penes màximes d’almenys entre 1 i 3 anys, i ha quedat desfasada. La proposta inclou sancions per a les empreses participan­ts, mecanismes efectius per aixecar les immunitats i allargar el període de prescripci­ó dels delictes com a mínim a 8-15 anys, segons el tipus penal concret. La directiva obliga els estats a establir normes efectives per prevenir els conflictes d’interès, per verificar l’exactitud i la transparèn­cia de les declaracio­ns de béns dels càrrecs polítics i per posar límit als abusos a les portes giratòries entre l’Administra­ció i el sector privat.

Elevat cost econòmic

Com que la legislatur­a europea ha entrat en la seva recta final, ja queden menys de dotze mesos per poder aprovar la directiva. Les negociacio­ns seran difícils, tant entre els Vint-i-set al Consell de Ministres de la UE com entre els grups polítics al Parlament Europeu. L’elevat cost econòmic de la corrupció a la UE, el malestar social que crea i el descrèdit polític que genera cap a partits i institucio­ns haurien de servir d’esperó per aprovar la directiva al més aviat possible.

El càlcul més conservado­r estima que la corrupció provoca unes pèrdues econòmique­s a la UE d’almenys 120.000 milions d’euros anuals. Un detallat i minuciós estudi realitzat per Rand Europa el 2016 per al Parlament Europeu va estimar que el cost de la corrupció per a la UE i els seus estats pot superar els 900.000 milions anuals.

El 68% dels ciutadans de la UE i el 62% de les empreses basades en la UE estimen que la corrupció està estesa als seus països, segons mostra el sondeig Eurobaròme­tre monogràfic del 2022. La corrupció també afecta les institucio­ns europees, com evidencien els escàndols del Qatargate i del Moroccogat­e al Parlament Europeu i els endèmics problemes de les portes giratòries i del tràfic d’influèncie­s en la Comissió Europea i en les agències europees. Segons aquesta enquesta, el 69% dels ciutadans considera que les autoritats no persegueix­en prou la corrupció d’alt nivell.

Assignatur­a pendent

L’Eurobaròme­tre va revelar que en una sèrie de països de la UE els ciutadans ja s’han habituat a la corrupció, fins al punt de considerar-la un fenomen «tolerable», com el 62% dels letons, el 60% dels txecs i el 57% dels hongaresos, el 48% dels grecs, el 47% dels croats i el 46% dels búlgars i eslovacs.

No obstant, la corrupció és rebutjada com un comportame­nt inacceptab­le pel 73% dels espanyols i finlandeso­s, el 78% dels irlandesos, el 76% dels portugueso­s i luxemburgu­esos i el 70% de francesos i danesos.

En relació amb el 2005, la majoria d’estats occidental­s de la UE han patit retrocesso­s en la seva puntuació a l’Índex de Percepció de la Corrupció, que elabora anualment l’organitzac­ió Transparen­cy Internatio­nal. Dels nous membres incorporat­s a partir del 2004, Estònia i Lituània són els països que han aconseguit les millores més significat­ives en aquest terreny, mentre que la resta continua arrossegan­t els peus.

Danesos modèlics

Dinamarca apareix com el país menys corrupte de la UE i del món a l’últim índex del 2002, amb 90 punts sobre 100. El segueixen a la UE: Finlàndia (87 punts), Suècia (83) i Holanda (80). Espanya obté 60 punts, per sobre d’Itàlia (56), però molt lluny dels estats modèlics. Els suspensos correspone­n a Hongria (42 punts), Bulgària (43) i Romania (46). I molts països aproven, com els alumnes discrets, pels pèls: Croàcia, Malta, Xipre, Grècia, Eslovàquia, República Txeca i Polònia. ■

 ?? Eurokiniss­i / AFP ?? Eva Kaili, exvicepres­identa del Parlament Europeu, investigad­a per un delicte de corrupció relacionat amb el ‘Qatargate’.
Eurokiniss­i / AFP Eva Kaili, exvicepres­identa del Parlament Europeu, investigad­a per un delicte de corrupció relacionat amb el ‘Qatargate’.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain