El Periódico - Català

L’ANC demana un fons per cobrir les querelles pel cas Pegasus

- EL PERIÓDICO

La presidenta de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Dolors Feliu, va demanar ahir al Govern que creï un fons de finançamen­t que serveixi per cobrir les querelles «lligades als casos d’espionatge» a través del programa Pegasus i per dotar les persones espiades de «defensa jurídica i assistènci­a tècnica i psicològic­a».

Així ho va expressar Feliu en la seva compareixe­nça conjunta amb el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, a la comissió d’investigac­ió del Parlament sobre el cas d’espionatge polític a independen­tistes a través de Pegasus, presidida pel diputat d’ERC Josep Maria Jové. Feliu va suggerir un segon fons de finançamen­t per «fer front a les despeses de la investigac­ió» que pretén aclarir quantes persones han sigut espiades amb Pegasus a Catalunya.

A més, Feliu va traslladar «el desig» de l’ANC que el Govern faci campanyes que donin «eines de protecció a la societat civil» i que conscienci­ïn sobre «els riscos de ser espiats». Tant Feliu com Antich van acusar l’Estat de negar-se a investigar el cas Pegasus, al rebutjar la creació d’una comissió que l’investigui al Congrés, a diferència del Parlament i de la Unió Europea.

«Ciutadans de segona»

Feliu va lamentar «la lentitud i la no admissió d’algunes de les causes presentade­s» per part de les autoritats espanyoles, mentre que Antich va destacar les «traves de la policia, els tribunals, la fiscalia i fins i tot el mateix Govern per impedir que avancin les investigac­ions en curs».

Feliu va reiterar que l’espionatge «il·legítim» contra membres de la societat civil suposa «un abús flagrant dels drets fonamental­s» i va manifestar que la societat catalana mai ha rebut protecció de l’Estat espanyol. «Ens veiem relegats a ser ciutadans de segona categoria», va denunciar. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain